Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 66 dolara od pritiskom zabrinutosti da će nagli rast broja zaraženih covidom 19 u Indiji smanjiti potražnju za gorivom u trećom po veličini uvozniku nafte u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala za 1,14 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,43 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,28 dolara nižoj cijeni, od 61,39 dolara.

"Nervozna strahovanja za potražnju ponovo su se jučer našla u središtu pozornosti zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom. Nigdje to nije tako očigledno kao u Indiji", istaknuli su analitičari PVM-a, prenosi Hina.

Indija, treći po veličini uvoznik i potrošač nafte u svijetu, ponovo je u srijedu izvijestila o rekordnom povećanju broja smrtnih slučajeva od posljedica zaraze covidom 19, navodi Reuters.

Cijene su se našle pod pritiskom i nakon što je izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo blagi rast američkih zaliha sirove nafte u prošlome tjednu, za 436 tisuća barela, prema navodima dva izvora. Porasle su zalihe derivata, tvrde.

Opskrba bi pak mogla porasti s obzirom na napredak u pregovorima Irana i skupine svjetskih sila o spašavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, koje bi moglo rezultirati ukidanjem američkih sankcija i povratkom veće količine iranske nafte na tržište.

Veliki trgovci naftom očekuju ipak rast cijena u sljedećim mjesecima paralelno cijepljenju protiv covida 19, pa spremaju dizel i kerozin na novoizgrađene supertankere u Aziji i Africi, napominje Reuters.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 65,36 dolara, što znači da se povećala 26 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.