Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović RH u srijedu je ustvrdio da zbog grupe migranata koja se nalazi kod Maljevca nije bilo ulaska hrvatske policije na teritorij Bosne i Hercegovine "niti će biti niti za time postoji potreba".

"Migranti koji su smješteni u Unsko-sanskom kantonu su probili jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli su do hrvatske granice i tu ih je zaustavila hrvatska policija", objasnio je Božinović.

Niz novih mjera

Podsjetio je i da je zbog jučerašnje lažne vijesti da će Hrvatska otvoriti granice za migrante, zabilježeno "pojačano kretanje" migranata i na granici sa Srbijom, što je "srbijanska policija uspješno riješila".

O situaciji u BiH Božinović je kazao da je razgovarao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem koji je rekao da "situacija nije jednostavna, ali da policija u BiH ulaže sve napore kako bi se migranti povukli s granične crte, odnosno kako bi se uz pomoć pomoć policije vratili u prihvatne centre. Najavio je i niz novih mjera kojima žele, zajedno s lokalnim vlastima, ograničiti veći dolazak migranta u tu županiju koja je naslonjena na Republiku Hrvatsku".

To je naš interes, ali je interes i BiH, rekao je ministar Božinović, dodajući da ga je kolega iz BiH izvijestio i o otvaranju novih prihvatnih centara pa se očekuje da će se u "danima koji slijede situacija smirivati".

Dodao je i da je hrvatska policija na granici "vrlo spremna, opremljena i obučena" i ima je u svakom trenutku koliko treba kako bi zaštitila interes Republike Hrvatske.

Manje brojke

"Hrvatske policije će na granici biti uvijek dovoljno da spriječi nasilan ili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku", zaključio je Božinović, a prenosi Hina.

Na pitanje može li se ponoviti migrantski val od prije nekoliko godina Božinović je kazao da ove godine bilježimo povećan broj migranata, ali da su to "daleko manje brojke" nego ranije.  

Novost je i da su zemlje koje su dalje na željenom putu migranata zatvorile svoje granice. "One šalju poruke da nisu spremne primati nove migrante i Hrvatska je kao članica EU koja pokriva najdulju granicu u potpunosti na tragu europske politike", kazao je Božinović.

Migranti i dalje na Graničnom prijelazu 'Maljevac'

Grupa od 250 ilegalnih migranata od jutros pokušava preći Granični prelaz "Maljevac“ kod Velike Kladuše i na taj način ući na teritoriju Republike Hrvatske.

U jednom trenutku, nakratko su uspjeli probiti policijski kordon, međutim pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Granične policije Bosne i Hercegovine i Granične policije Republike Hrvatske uspjeli su situaciju staviti pod kontrolu.

''Ovo nije prvi pokušaj migranata da pređu Granični prelaz 'Maljevac', međutim možemo reći da su se ovaj put nešto agresivnije ponašali. Situacija je pod kontrolom policijskih službenika i ta grupa migranata trenutno boravi na dijelu mosta s bosanskohercegovačke strane, nedaleko od samog graničnog prijelaza'', rekla je glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković.

Dodala je i kako su se u nekim medijima pojavile dezinformacije o ozlijeđenim policajcima i migrantima.

''Moram odmah reći da nema ozlijeđenih policijskih službenika, ali ni migranata. Bio je jedan slučaj prijetnje samoozljeđivanjem migranta, ali je to naš policijski službenik spriječio. Istina je da su pripadnici MUP-a Republike Hrvatske u jednom trenutku upotrijebili suzavac, kao i da je na ulazu u Republiku Hrvatsku kod tog graničnog prijelaza podignuta pokretna ograda'', dodala je Dujković.

Danas je i komesar policije USK Mujo Koričić istakao odličnu saradnju svih policijskih agencija u BiH, ali i s kolegama u Republici Hrvatskoj, te da zbog toga vjeruje da će se sigurnosna situacija u ovom dijelu BiH brzo staviti pod kontrolu.

Smještajnih kapaciteta nema

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, nakon sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK i prvih konkretnih akcija kojima je cilj stabilizirati situaciju na području ove žuapnije radi pružanja zaštite građanima ali i poštovanja humanih aspekata zbrinjavanja migranata zatečenih na ovom području, ukazao je i na nužnost zaštite državne granice i spriječavanje daljeg ulaska ilegalnih migranata u BiH, priopćeno je iz Vlade USK-a.

''Nažalost ovom kriznom situacijom se nije upravljalo i zato je Unsko-sanski kanton doveden u situaciju koja je bila alarmantna. Smještajnih kapaciteta nema, nisu stvorene mogućnosti za dalji prihvat migranata, kako to nalažu sve konvencije koje je BiH dužna poštovati. S ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem smo dogovorili jaku koordinaciju svih nivoa i institucija i on je  preduzeo već danas aktivnosti oko premještanja migranata, koji su se uputili prema USK, u smještajne kapacitete danas otvorenog prihvatnog centra Ušivak u Sarajevu'', naveo je Ružnić.

Dodao je da je u ime USK zatraženo i puno uključivanje Granične policije radi obavljanja policijskih poslova u vezi s nadzorom i kontrolom prelaska granice BiH što bi doprinijelo stvaranju i održavanju sigurnosti državne granice, a time i opće sigurnosti u BiH i njenom okruženju, kao i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Bljesak.info