Američke i britanske vlasti zamrznule su imovinu 17 suradnika skupine Evil Corp sa sjedištem u Rusiji i optužile dvojicu njezinih vođa zbog kibernetičkih zločina kojima su oštetitl tvrtke diljem svijeta za više od 100 milijuna dolara.

Istražitelji su otkrili da je Evil Corp hakirao računala poslovnih tvrtki, domogao se brojeva bankovnih računa i sigurnosnih kodova te se koristio trećim stranama za prebacivanje novca s tih bankovnih računa hakerima.

Optužnice su podignute protiv dvojice vođa skupine. Prvi je Maksim Jakubec, vođa skupine Evil Corp za kojega se smara da stoji iza zloćudnog softvera 'Dridex', a drugi je njegov najbliži suradnik Igor Turašev, prenosi Hina.

U operaciji protiv Evil Corpa sudjelovala su američka ministarstva pravosuđa i financija u suradnji s Britanskom nacionalnom kriminalističkom agencijom. Američko ministarstvo tvrdi da je Jakubec radio za rusku obavještajnu službu FSB te da je krao materijal u korist Moskve.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost tvrde da je zloćudni softver Dridex koji se prvi put pojavio krajem 2011., počinio jednu od najvećih financijskih šteta na internetu.