Djeca imaju slabo razvijen sustav za uništavanje štetnih tvari pa njihovo tijelo teže popravlja štetu koju naprave uneseni toksini, tvrdi Pat Thomas, autorica knjige "Healthy Baby, Happy Baby: The Essential Guide to Raising a Toxin-Free Baby".

- Dječje reakcije na toksine razlikuju se od reakcija odraslih jer se kod djece tek razvijaju različite stanice u tijelu, pa one ne razgrađuju tvari na isti način kao odrasli ljudi – kaže autorica. Stoga treba biti oprezan, osigurati siguran razvoj u zdravoj okolini i izbjegavati nepotrebne plastične igračke koje su pune štetnih tvari, a koristi ih gotovo svaki roditelj, piše 24sata.hr. - Briga i zaštita djeteta od štetnih tvari počinje još u trudnoći. Brojna istraživanja pokazuju da su hipertenzija, bolesti srca, disfunkcija štitnjače, rak, dijabetes, astma, artritis i Alzheimerova bolest ‘programirani’ u dijete dok se ono još nalazi u maternici – tvrdi autorica.

Ističe da to ovisi o majčinoj prehrani i izloženosti štetnim tvarima u okolišu prije i poslije rođenja. Thomas preporučuje organsku prehranu te život u čistom domu kako biste zaštitili sebe i svoje dijete od izloženosti štetnim tvarima. Hrana je danas prskana raznim pesticidima i sadrži mnoge aditive pa je važno informirati se što zapravo sadrži hrana koju kupujete. - Dječja izloženost štetnim tvarima postaje još veća kad se rode jer pužu po podu i često stavljaju stvari u usta. Kad se dijete rodi, najbolje je da spava na novom krevetiću s novim madracem, a najbolje je i da promijenite svoj vlastiti madrac jer će dijete i tamo boraviti.

Plastične bočice za hranjenje zamijenite staklenima jer se plastičnima unose toksični plastifikatori koji štete krvotoku. Isto se događa i s dudama i raznim plastičnim igračkama koje djeca čessto stavljaju u usta, stoga i njih treba izbjegavati – savjetuje autorica.