Slovenska policija danas je u blizini Krškoga razoružala više osoba, pripadnika tzv. Štajerske straže kontroverznog Mariborčanina Andreja Šiška, koji su zadnjih tjedana u dane vikenda patrolirali dijelovima granice s Hrvatskom, tražeći ilegalne migrante.

Kako je izvijestila televizijska postaja POP-TV, to se dogodilo u jutarnjim satima, kad su članovi te udruge imali okupljanje u lovačkom domu Planina kod sela Pobočje.

Kod sedmorice policija pronašla oružje

Vijest je za medije  potvrdio i Anton Štubljar iz policijske uprave Novo Mesto, zadužene za taj sektor granice.

"Policija je primijetila naoružanu skupinu osoba odjevenih u maskirne odore. Za 41 osobu izvršena je provjera identiteta, a kod sedmorice je oduzeto oružje, odnosno predmeti za koje oni tvrde da nisu pravo oružje već replike, pa su upućene na analizu", kazao je Štubljar, šef odjela za granicu i strance.

Ukoliko se potvrdi da je riječ o pravom oružju i da se radi o prekršaju policija kaže kako namjerava podnijeti optužni prijedlog protiv spomenutih osoba.

Zbog kontroverznih "seoskih straža" nedavno održan i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost

Nezakonite aktivnosti Štajerske straže slovenska vlada želi obuzdati promjenom nekih zakona, kako bi se zabranilo nošenje uniformi koje podsjećaju na vojne ili policijske, a isto tako i nošenje oružja u blizini granice jer su to ovlasti koje pripadaju samo policiji i vojsci.

Nedavno je o kontroverznim "seoskim stražama" za koje neki smatraju da su paravojne udruge održan sastanak vladina Vijeća za nacionalnu sigurnost, a vlada je najavila i zakonske promjene kako bi se djelovanje i aktivnosti tih formacija obuzdalo i dovelo u zakonske okvire.