U proteklom desetljeću aktivnija uloga Amerike u Bosni i Hercegovini bila je vidljivo smanjena. Posebno je to bilo izraženo tijekom Trumpovog mandata. Procesima je uglavnom upravljala Europska unija s kojom je Trump zahladio odnose, posebno nakon odluke o smanjenju proračuna za NATO.

Da bi se stvari mogle mijenjati, nagovještaj je dao Joe Biden u jeku predizborne kampanje. Što će sada za Bosnu i Hercegovinu značiti pokušaj državnog udara u SAD-u? Hoće li se u sređivanju stanja u vlastitoj, naći prostora i za sređivanje kaosa u našoj zemlji?

Bosna i  Hercegovina će i dalje biti u vanjskopolitičkoj agendi SAD-a, ojačana suradnjom s partnerima iz EU, stav je člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, kojeg donosi FTV.

“Mislim da će BiH biti u vrhu prioriteta SAD i EU. Vidjeli ste ove najave za promjenu ukupne politike i odnosa međunarodne zajednice. Iz EU najave  dolaska novog visokog predstavnik jednostavno najava promjene ukupne politike jer ovako više u BiH ne ide. Potreban je još jedan dodatni napor  s najviših razina kako bismo konačno stabilizirali stanje u BiH”, rekao je Džaferović.

NATO i EU integracije jedini su put BiH kao suverene i multietničke države, a da bi to postigla nužne su reforme da bi postala i funkcionalna. To je stav već sada nove američka administracija koja je uoči 25. godišnjice Daytonskog sporazuma svoju aktivnost intenzivirala, posebno na polju ustavnih promjena.

“Država mora da funkcionira da nitko nema pravo da ucjenjuje državu, da nitko nema pravo da bojkotira rad institucija, da nitko nema pravo da usporava EU i NATO put”, dodaje Džaferović.

Osporavanja uglavnom dolaze iz entiteta RS. Provodi ih u Predsjedništvu aktualni predsjedavajući Milorad Dodik koji je pozivao na bojkot nove američke administracije, nazivajući Joe Bidena srbomrscem. Ipak, pobjedu mu je čestitao, a od njega očekuje da će pomoći da RS postane nezavisna i samostalna zemlja. Kako je kazao, ovo je zgodna prilika da Biden shvati da je 90-ih godina trebao dopustiti da se BiH podijeli i od nje naprave 3 države.

“Vjerujem da će doći do toga da ćemo konačno  postaviti veoma realnim opciju da RS osigura svoj status kao nezavisan samostalna zemlja i to uz pomoć Bidena za kojeg mislim da je pogriješio zato što je prije 30 godina podržao Bosnu ovakvu kao što je do sada bila da se mrcvari. BiH je žalosna zemlja koja nema nikakvu perspektivu. Zamislite zemlju u kojoj neki od vodećih političara kao što je Izetbegović priziva stranog državnika da sredi stanje”, kaže Dodik.

Zbog kršenja Ustava BiH, podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Dodika je administracija bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame, čiji je potpredsjednik bio upravo Biden, stavila na američku crnu listu. I dalje je na njoj, iako je očekivao od Trumpa da to promijeni.