Dok se sve veći broj zemalja u Europi i u okruženju suočava s porastom broja zaraženih i žarištima korone, u Srbiji se taj broj postupno smanjuje - s maksimalnih 467 koliko je bilo zaraženih 26. srpnja, u posljednjih nekoliko dana ta brojka varira između 100 i 170.

Situacija je, kako kažu u Kriznom stožeru Srbije, “stabilnija”, pa se planira polazak u školu, otvaranje kina i kazališta. Kako to da Srbija “kontrira” Europi i regiji i od čega ovise te varijacije u broju zaraženih objasnio je imunolog Dušan Popadić. Odgovor je kratak i jasan – sve ovisi od ponašanja i mjera koje se primjenjuju.

“Mi smo imali porast u srpnju, a zemlje zapadne Europe imaju sada, to je normalno. Dok je kod nas bio skok kod njih je bila stagnacija ili čak opadanje. To je pitanje dinamike – dvija, tri tjedna ne znače ništa. To su neke stvari koje fluktuiraju i vezane su za pridržavanje ili nepridržavanje mjera, sve ovisi od ponašanja”, objasnio je Popadić.

“Mi smo prije nekoliko tjedana dnevno imali 400 novih slučajeva, a sada ih imamo oko 100, to nije neka bitna razlika. Da smo imali 400, a sada imamo 4, to bi nešto značilo”, pojašnjava imunolog.

On se osvrnuo i na porast broja oboljelih u  Hrvatskoj.

“Oni su imali svoju proslavu “Oluje” u kolovozu, sada imaju posljedice toga. Hvalili su se, privlačili su putnike da odlaze na more, da im ne bi propala turistička sezona, sad imaju posljedice toga. To je sve jasno, kao dva i dva”, zaključio je.