Na današnji dan prije 66 godina osnovana je najstarija europska navijačka skupina – splitska Torcida.

28. listopada 1950. godine, dan uoči utakmice Hajduka protiv Crvene Zvezde u Splitu, trojica dalmatinskih studenata u Zagrebu osnovali su navijačku skupinu splitskog Hajduka.

Ideju im je dao bivši nogometaš Bajdo Vukas koji im je oduševljeno pričao o atmosferi na brazilskim stadionima.

Hajduk je uz pomoć Torcide pobijedio Crvenu Zvezdu s 2:1 na Starom placu i završio ligu bez ijednog poraza što nikada niti jednom klubu nije pošlo za rukom. U Splitu je bilo nezapamćeno slavlje, što je zasmetalo vlastima u Beogradu koji su zabranili ovu navijačku skupinu, a osnivač Vjenceslav Žunela je osuđen na tri godine zatvora. No, splitski navijači su unatoč zabrani nastavili davati podršku svom Hajduku.
 

Ime Torcida se javno ponovno počelo koristiti 1980. godine kada su nove generacije htjele proslaviti voljeni klub, te su se počeli okupljati na sjevernoj strani novog splitskog stadiona – Poljuda. Tamo se nalaze i dan danas.

U sklopu rođendanskog tjedna članovi Torcide će danas položiti vijence za sve poginule branitelje s Puljanke. U subotu navečer je predviđen veliki rođendanski party na plaži Obojena, dok će rođendan veliko finale doživjeti u nedjelju na utakmici Hajduk – Osijek. Torcida je najavila spektakularnu koreografiju posvećenu pokojnom Žanu Ojdaniću, te se pozivaju svi navijači da napune Sjever Poljuda kako bi koreografija u potpunosti uspjela.