Izvršni direktor Tesle Elon Musk kaže da postoji "sveopći konsenzus" o potrebi za regulacijom umjetne inteligencije nakon što su se šefovi tehnoloških divova okupili u Washingtonu kako bi raspravljali o umjetnoj inteligenciji. Sastanku su prisustvovali i Mark Zuckerberg iz Mete i Googleov šef Sundar Pichai. Microsoftovi bivši i sadašnji šefovi uprave Bill Gates i Satya Nadella također su bili na sastanku.

Jučerašnji sastanak s američkim zakonodavcima održan je iza zatvorenih vrata. Sastanak je sazvao vođa većine u Senatu Chuck Schumer, a bili su pozvani šefovi tehnoloških divova, ali i zagovornici građanskih prava.

Moć i prednosti umjetne inteligencije, ali i potencijalne opasnosti predmet su velikog zanimanja znanstvenika diljem svijeta. U svibnju je Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, tvrtke koja stoji iza ChatGPT-ja, svjedočio pred odborom američkog Senata opisujući potencijalne zamke nove tehnologije.

"Mislim da ako ova tehnologija pođe po zlu, može poći jako po zlu... Želimo biti jasni kad govorimo o tome", rekao je Altman. "Želimo surađivati ​​s vladom kako bismo spriječili da se to dogodi", rekao je.

Koje su opasnosti?

Postoji strah da bi AI tehnologija mogla dovesti do masovnih otpuštanja, opće raširenih prevara, ali i učiniti dezinformacije uvjerljivijima nego ikad.

Tvrtke s umjetnom inteligencijom također su došle na udar kritika zbog obučavanja svojih modela na podacima preuzetim s interneta bez dopuštenja ili plaćanja osobama koje su stvorile te podatke.

"Mislim da bi trebalo uspostaviti regulatorno tijelo za nadzor umjetne inteligencije kako bi se osiguralo da ona ne predstavlja opasnost za javnost", rekao je Musk u travnju za BBC.

"Treba nam sudac za AI"

Na jučerašnjem sastanku u srijedu rekao je da želi svojevrsnog "suca" za umjetnu inteligenciju. "Mislim da ćemo vjerojatno vidjeti da se nešto događa. Ne znam u kojem vremenskom okviru ili kako će se točno to manifestirati", rekao je novinarima nakon sastanka.

Zuckerberg je rekao da bi se Kongres "trebao pozabaviti ​​umjetnom inteligencijom kako bi podržao inovacije, ali i mjere zaštite". Dodao je kako je "bolje da standard postavljaju američke tvrtke koje mogu surađivati ​​s našom vladom na oblikovanju ovih modela o važnim pitanjima".

Republikanski senator Mike Rounds rekao je da će Kongresu trebati vremena da djeluje. "Jesmo li spremni napisati zakon? Apsolutno nismo", rekao je g. Rounds. "Nismo još u toj točki."

Demokratski senator Cory Booker rekao je da su se svi sudionici složili da "vlada ima regulatornu ulogu", ali da će izrada zakona biti izazovna.