Jedini veslački klub u Federaciji BiH VK Rama utemeljen je 2012. godine. U BiH, nažalost, nema konkurencije, pa se može natjecati samo u inozemstvu.

- Članovi smo Veslačkoga saveza Dalmacije, pa se i natječemo tamo, na Perući, u Zadru, Splitu, Makarskoj, Dubrovniku... U planu je učlaniti se u Hrvatski veslački savez s kojim također dobro surađujemo - kaže Filip Šimunović, trener u VK Rama.

- U subotu su, baš u organizaciji Hrvatskoga veslačkoga saveza i Veslačkoga kluba Rijeka, naši veslači nastupili na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u Rijeci na veslačkim simulatorima. Tamo je stiglo oko 500 natjecatelja iz šest država - Italije, Slovenije, BiH, Austrije, Mađarske i Hrvatske. Iz BiH su nastupili samo članovi VK Rama.

Pet naših natjecatelja jako je mlado, rođeno između 1999. i 2003. godine. To su Dario Novaković, Jakov Bilić, Ante Novaković, Stipe Čališ i Ivana Radić.

Imali smo zapažen uspjeh jer su Jakov Bilić u konkurenciji mlađih juniora i Ivana Radić u konkurenciji mlađih juniorki osvojili srebrne medalje. Bolji od njih bili su samo Slovenci - kaže Šimunović i dodaje da u klupskom hangaru na Ramskom jezeru na dva simulatora redovito trenira 30-ak članova kluba.

- Simulatori su skupi, zato i imamo samo dva. U planu nam je potaknuti entuzijaste u drugim sredinama, recimo u Livnu i u Tomislavgradu, da utemelje klubove. I Jajce je do rata imalo jaku veslačku tradiciju, ali sad ne pokazuju zanimanje...

Kod nas na Ramskom jezeru imamo dobre uvjete, ali je problem što ljeti razina jezera oscilira. Iz toga razloga ljetos nismo ugostili veslače Novog Zelanda, svjetske velesile, koji su tu željeli trenirati... Ovdje su se često pripremali braća Martin i Valent Sinković te Damir Martin, osvajači medalja na SP-u i OI, koji je i ljetos trenirao mjesec dana na Ramskom jezeru - kaže Filip.

Večernji list