Projekt "AKTIVNI, ZDRAVI, SRETNI!" provodi se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu 2 - ReLOaD2, koji financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), projekt sufinancira Općina Prozor-Rama.

Tijekom prvoga mjeseca projekta članovi projektnoga tima usuglasili su kriterije za odabir polaznika projekta AKTIVNI, ZDRAVI, SRETNI!!!, te datume za prezentacije projekta stanovništvu općine Prozor-Rama na Šćitu i u Prozoru. Informacije o mjestu i vremenu održavanja prezentacija kao i opće uvjete za upis djece u projekt dali smo pravovremeno na objavu lokalnim web portalima: Ramski vjesnik, Rama-Prozor.info, Radio Rama i RPortal. Web portali su na vrijeme objavili naš poziv za upis u projekt, tako da su stanovnici općine Prozor-Rama imali dovoljno vremena za prijaviti svoju djecu u projekt, također smo obavijestili ravnatelje osnovnih škola da preko učiteljica animiraju djecu za ovaj hvalevrijedan projekt. Vrijeme održavanja prezentacija također smo prilagodili zaposlenima, kako bi imali što veći odaziv. Prezentacija na Šćitu je održana 20.06.2022., dok je prezentacija u Prozoru održana sutradan 21.06.2022. Na prezentacijama je zainteresiranim roditeljima podijeljena tiskana prijava za sudjelovanje njihove djece u projektu, a istu je bilo moguće skinuti s interneta u sklopu javnog poziva. Prijave za sudjelovanje u projektu bile su otvorene do petka, 24.06.2022. Po završetku roka za prijave imali smo više od 60 prijava za sudjelovanje u projektu, pa smo na osnovu kriterija s prijava izabrali 60 polaznika projekta. Upis polaznika u projekt održan je 02.07.2022. Prvi trening je održan već 05.07.2022. godine i od tada do danas se održava redovno, dva puta tjedno.

Stanovništvo općine Prozor-Rama je od prvoga dana objave javnog poziva za učešće u projektu AKTIVNI, ZDRAVI, SRETNI!!! pokazalo velik interes za projekt. Članovi projektnog tima su bili na usluzi za potencijalna pitanja i dodatne  informacije cijelo vrijeme, te su roditelje obavještavali o uvjetima sudjelovanja u projektu. Obadvije prezentacije posjetio je velik broj roditelja i zainteresiranih za projekt. Kao najveći faktor za prijavu djece u projekt pokazao se besplatan prijevoz za sve sudionike te škola plivanja u bazenu. Broj klubova i pojedinaca koji nude aktivnosti predviđene projektom na području naše općine je veoma mal i skoro da i ne postoji, pa su roditelji imali samo riječi hvale za naš projekt i pokazali su interes za sudjelovanjem u projektu.

Odabrano je 60 djece korisnika projekta, 30 dječaka i 30 djevojčica.

Program traje od 1.72022. do 28.2.2023. Program je predviđen za djecu od 6 do 10 godina. U periodu trajanja projekta od 01.07.2022. do 28.02.2023. uz stručni nadzor trenera održat će se škola plivanja, škola kajaka, škola atletike, škola gimnastike i škola karatea za djecu.

Foto: Tomislav Bošnjak / Veslački centar Rama