Od sutra, 18. ožujka uvodi se svakodnevna zabrana kretanja svima u razdoblju od 20 do pet sati ujutro, dok se od 10 sati sutra apsolutno zabranjuje izlazak osobama starijim od 65 godina, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolija.

On je precizirao da su ovakve odluke donesene, jer nisu uspjeli osigurati punu disciplinu stanovništva.

"Od sutra u 20 sati do pet ujutro svakog dana uvodi se zabrana kretanja svim licima bilo kojeg starosnog doba, osim nadležnih organa koji su na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni", objasnio je Vučić u obraćanju javnosti.

Kako je rekao, od sutra ujutru od 10 sati, u svim urbanim sredinama apsolutno je zabranjen izlazak na ulicu starijima od 65 godina, dok u seoskim i sredinama sa manje od 5.000 stanovnika to važi za osobe starije od 70 godina.

Vučić nije isključio mogućnost da se i za ovu drugu grupu granica spusti na 65 godina.

"Molim naše roditelje, naše stare da to razumiju i da samo pogledate i razmislite zašto bismo mi to radili i zašto bi to itko normalan radio, osim ako nije u krajnjoj nuždi. Mi hoćemo vas da zaštitimo i ništa više od toga", rekao je.

Prema njegovim riječima, bit će organizirane lokalne samouprave da pomažu najstarijim sugrađanima, a tamo gdje se to ne usijpe otvarat će se trgovine samo za umirovljenike koji ne budu mogli dobiti pomoć i to nedeljom ujutru između četiri i sedam ujutru.

Predsjednik Srbije je kazao i da će Vojska Srbije preuzeti pod kontrolu svih 17 migrantskih centara, granične prelaze, kao i sve bolnice, te da vojska mora biti naoružana, jer mora da zaštititi liječnike.

On je izjavio i da se redovni parlamentarni izbori zakazani za 26. travanj prekidaju i da ne teku više nikakve izborne radnje, što je dogovor svih političkih stranaka koje na tim izborima sudjeluju.

Kako je najavio, Srbija će dobiti "ogromne količine maski, oko 30 milijuna maski".

Vučić je podsjetio i da se plaće za ljude u javnom sektoru neće smanjivati, da će se zdravstvenim radnicima plaće u travnju povećati za deset posto.

Govoreći o srpskim državljanima koji su došli u Srbiju u posljednja dva dana, on je precizirao da je oko 45.000 njih došlo, usprkos molbi da to ne čine, te da je od 7.607 kontroliranih njih 5.954 pronašla kod kuće, dok 1.653 nije bilo kod kuće. Vučić je kazao da će kazne za to biti veoma oštre.

Vučić je podsetio i da hrane "ima na pretek", a dio će se izvesti i u regiji, u prvom redu Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, ali i Severnoj Makedoniji.

Predsjednik Srbije je kazao i da se za nekoliko dana može očekivati ukidanje svih autobusnih i voznih linija.

"Naš cilj je da ljudi budu u kući, za radnike ćemo osigurati posebni autobus", naveo je.

Vučić je najavio i da Kina šalje pomoć i da je "Srbiji odobreno sve što je tražila", te da će do kraja tjedna stići eksperti iz te zemlje.

U Srbiji je uvedeno izvanredno stanje, a prema posljednjim podacima od 18 sati danas, u zemlji su registrirana 72 slučaja korona virusa.