Na Beogradskom sajmu danas se odvijalo cijepljenje protiv koronavirusa stranih državljana, a većinom se u redovima mogu videti građani iz susjednih zemalja, pogotovo iz Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada se ode na portal e-Uprave, putem koje se u Srbiji izvodi prijava za cijepeljenje protiv koronavirusa, postoji opcija "strani državljanin bez boravka u Republici Srbiji", za koju je, osim osobnih podataka, potrebno navesti i broj mobilnog telefona iz Srbije.

To su iskoristili mnogi građani Bosne i Hercegovine, koji su dobili svoje termine za cijepljenje u Beogradu i to cjepivom AstraZeneca. No, među onima koji su u Beogradu radi cijepljenja su i oni koji su došli jer su čuli da je ovog tjedna u tijeku imunizacija i bez prethodnog zakazivanja.

Ispred Hale 3 na Sajmu ekipa AA zatekla je red građana koji čekaju primiti prvu dozu cjepiva. Svi oni nose zaštitne maske, a tu je i redar koji usmjerava građane.

U redu cijela obitelj 

U redu je i četvoročlana obitelj iz Bosne i Hercegovine, neki od njih imaju termine, a neki ne.

"Nisam se ni prijavila, ali moj brat i mama jesu. Nekako je bilo u trenutku inspiracije, idemo sad i to je bilo to", rekla je devojka iz te grupe u razgovoru s ekipom AA.

Da je imunizacija stranih državljana moguća u Srbiji, sugovornica čula je preko društvenih mreža i medija.

"Svi su slali poruke preko Vibera, svi su javljali da se može ići, a bratu su javili i mojoj rodici, tako da smo ja i još jedno došli na nezakazano. Mislim da je cijepljenje, s obzirom na okolnosti, pogotovo kod nas u Bosni i Hercegovini, najbolja moguća stvar koju možemo uraditi a sebe, ali i za druge", kazala je.

U redu za cijepljenje je i Amina Vatrenjak iz Sarajeva, koja je dva dana nakon prijave putem e-Uprave dobila termin za imunizaciju AstraZeneca cjepivom u Beogradu.

"Prijavila sam se i odlučila sam doći u Beograd, svakako da ga i malo vidim i, naravno, da se cijepim. Normalno sam dobila termin cijepljenja i sve ide po planu i programu i nadam se da će tako i ostati", rekla je Vatrenjak dok je čekala da dođe na svoj red za prvu dozu cjepiva.

Cijepljenje i preko gospodarskih komora

Iz Sarajeva je došao i Alija, koji je takođe dobio termin za cijepljenje, ali je, ipak, odlučio doći dan ranije kako bi izbjegao gužve najavljene za vikend, kada će biti cijepljeni i gospodarstvenici iz regije. 

"Jesmo se prijavili, ali smo došli i prije, jer smo čuli da se može doći, donijeti papir i suglasnost i cijepiti se. Odlučili smo se za cijepljenje zato što mislimo da to tako treba", rekao je Alija.

U Srbiji je do sada bar jednom dozom cijepljeno 1.356.000 građana, dok je recijepljeno 913.000.

U Beogradu će za dane vikenda biti organizirana imunizacija gospodarstvenika i njihovih zaposlenih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije. Gospodarska komora Kosova je, kako je AA ranije javio, odbila poziv kolega iz Srbije za cijepljenje. 

Za svrhu cijepljenja radnika tvrtki iz regije, Gospodarska komora Srbije je osigurala 10.000 cjepiva.