Srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović zatražit će da mladim vozačima do 21 godine zakonom bude zabranjena vožnja od ponoći do šest ujutro, objavili su jučer beogradski elektronički mediji.

Najava ove rigorozne izmjene aktualnog zakona o sigurnosti prometa uslijedila je nakon što su se na cestama u Srbiji za samo dva tjedna dogodile dvije teške nesreće u kojima je, vraćajući se iz noćnog provoda, nastradalo šestero mladih ljudi u dobi od 16 do 25 godina.

U Srbiji je nakon prve nesreće, kad je šestero mladih u Beogradu sletjelo automobilom u Dunav, a troje ih se nije uspjelo spasiti, pokrenuta kampanja za uvođenje strožih propisa u Zakon o sigurnosti prometa.

Početak ovog vikenda obilježen je još jednom tragedijom kad su kod Begeča, između Novog Sada i Bačke Palanke, stradala trojica mladića.

Statistika pokazuje da se najveći broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi događa u rano jutro - između 5 i 6 sati, što je, kako navode mediji, potaknulo ministra da predloži dodatnu izmjenu zakona.

Stefanović je jučer popodne potvrdio agenciji Tanjug da će zatražiti zabranu vožnje mladim vozačima od 23 sata do 6 sati ujutro.

Prva predložena izmjena je da mladi vozači neće moći voziti automobile jače od 76 konjskih snaga, a druga da vozači do 21 godine moraju ponovno polagati vozački ispit čim dobiju devet kaznenih bodova, dok za iskusnije vozače vrijedi 18 kaznenih bodova.

HRT