Vođa četničkog pokreta Draža Mihailović rehabilitiran je odlukom Višeg suda u Beogradu u sudskom postupku koji se ocjenjuje povijesnim, javlja B92.

Rehabilitacijom je poništena presuda iz 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt, kada su mu oduzeta sva građanska prava. Nakon izricanja odluke sudnicom se prolomio gromoglasni pljesak.

Odluka suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića je konačna i ne postoji mogućnost žalbe, s obzirom na to da postupak ima samo jednu stranu. Mihailoviću su ovom odlukom vraćena građanska prava, prenosi Jutarni list.

Sudac Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtjev za rehabilitacijom te poništio presudu kojom je Mihailović 15. srpnja 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

Ispred zgrade Višeg suda bila je ogromna gužva, ali nisu svi zainteresirani uspjeli ući u sudnicu.

Tijekom ovog višegodišnjeg postupka, sud je ispitao desetine svjedoka, uglavnom povijesničara, preslušao audio snimke sa suđenja i prikupio drugu dokumentaciju.

U nedostatku drugih dokaza o njegovoj smrti, rješenjem Prvog suda u Beogradu 2014. godine kao datum smrti utvrđen je 17. srpnja 1946., jer je sud utvrdio da je toga datuma strijeljan.

Draža Mihailović nema grobno mjesto.