Izaslanstvo Bosne i Hercegovine, koju predvodi predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, sastala se u nedjelju navečer na radnoj večeri sa srbijanskim domaćinima koje je predvodio predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Srbijanski premijer izjavio je kako je zahvalan Zvizdiću što dolazi u Beograd, ističući kako je važno ozbiljno i odgovorno sagledavati pozicije naroda, a prije svega zajedničku budućnost.

Uoči radne večere, Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao kako će sa Zvizdićem razgovarati o mnogim važnim pitanjima te da oni uvijek razgovaraju konkretno iako je "nekad za nešto potrebno pola godine, a nekad i pet godina", ali da je uvijek dobro kada se razgovara i unapređuju stvari.

Ocijenio je kako je važno da ozbiljno i odgovorno sagledaju svoje pozicije, ali da, prije svega, sagledaju zajedničku budućnost jer Srbi i Bošnjaci, ali i svi ostali, moraju imati dogovor o tome kako funkcionirati u budućnosti.

"Primarni dogovor je da sve stvari uvijek rješavamo dijalogom, a zatim da to nadograđujemo ozbiljnijom ekonomskom, kulturnom, sportskom i svakom drugom suradnjom", rekao je Vučić.

Na pitanje da se izjasni o inicijativi SDS-a o usvajanju deklaracije o privrženosti Daytonskom sporazumu, Vučić je odgovorio da Srbija podržava provođenje u djelo Daytonskog sporazuma i da se on ne želi miješati u političke prilike u BiH.

"To prepuštam svim drugim ljudima. Ima u Srbiji onih mnogo pametnih što sve znaju, pa neka oni na taj način reagiraju", rekao je Vučić i istaknuo kako je Srbija posvećena očuvanju Daytonskog sporazuma.

"To su naše obveze. Voljeli ili ne, to je obveza koju smo prihvatili. Mislimo da je Daytonski sporazum donio mir u BiH tako preko potreban i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima i ne postoji nijedan razlog da se ruše mir i sigurnost za sve građane", rekao je Vučić.

Inače, bh. izaslanstvo, osim Zvizdića, čine i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko.