Pripadnici američkog KFOR-a već tjednima na planini Bajgora obučavaju i naoružavaju pripadnike kosovskih sigurnosnih snaga ''za buduću vojsku samoproglašenog Kosova'', objavile su beogradske Večernje novosti.

Prema pisanju lista, ''Albanci ubrzano intenziviraju vježbe s Amerikancima u okviru zajedničke operacije kodnog naziva 'Zlatna sablja', koja se, kako tvrde novine, u krugovima tumači kao ''finalna faza u otimanju sjevera Kosova i Metohije i zaokruživanja suvereniteta lažne države''.

Izvori Novosti tvrde da se obuka provodi za najmanje stotinu pripadnika sigurnosnih snaga Kosova koji se u određenim vremenskim razmacima rotiraju na Bajgori.

Iako predstavnici SAD na Kosmetu javno ističu da su za transformaciju kosovskih sigurnisnih snaga u vojsku potrebne ustavne promjene i sveobuhvatan dijalog svih zajednica na Kosmetu, ponašanje američkih pripadnika KFOR-a na terenu govori da su ti procesi daleko odmakli.

Prema saznanjima lista, zapovjedništvo kosovskih sigurnosnih snaga već je od Amerikanaca otkupilo je 27 borbenih vozila Hammer, dok su 24 dobili na poklon.

Novosti navode da Priština već ima razrađen plan prema kojem bi vojska Kosova trebala imati 8.000 pripadnika, od kojih bi 3.000 bilo u rezervnom sastavu, a punu operativnost trebali bi ostvariti do kraja iduće godine, prenijela je Srna.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je da je situacija na Kosmetu višeslojno nestabilna i da su sve očiglednije namjere Prištine da dovrši etničko čišćenje i s Tiranom zaokruži ideju "velike Albanije".

"Ulje na vatru samo dolijeva jasna namjera Prištine da formira svoju vojsku, što će samo podići tenzije u cijeloj regiji", rekao je Drecun za Večernje novosti.