Regionalni direktor Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Holger Muent u intervjuu za „Dnevni avaz" potvrdio je da su spremni financirati gradnju najvećeg razvojnog projekta u BiH, autoputa na Koridoru 5C. On je istaknuo da će u više faza za gradnju autoputa izdvojiti 300 milijuna eura, i to nakon što je razmotren prijedlog bh. vlasti.

- Da. Taj projekt postoji, radi se o više zasebnih projekata koji se vrte oko gradnje autoputa na Koridoru 5C. Ukupno u narednih nekoliko godina EBRD će investirati oko 300 milijuna eura u gradnju autoputa - istaknuo je Muent.  

Osim toga, Muent, koji je boravio u posjetu BiH, govori o planovima EBRD-a za ovu godinu, o privlačenju direktnih stranih investicija, problemima s kojima se susreću ulagači u BiH.   

Više projekata

Na pitanje misli li da BiH ima potencijal da privuče direktna strana ulaganja, odgovara potvrdno, ali ističe napredak k EU kao važan preduvjet.

- Mislim da Bosna i Hercegovina ima mnogo toga ponuditi stranim investitorima. U tom kontekstu najbitnija je implementacija Reformske agende. Potpunom implementacijom agende poslat će se pozitivna poruka i signal svim investitorima. Podržavamo strane investitore da dođu u BiH, mnogo smo toga uradili u prošlosti, a nastavit ćemo raditi na promociji BiH i u budućnosti – rekao je Muent.

Govoreći o tome u koje bi gospodarske grane EBRD u narednom periodu mogao ulagati, Muent ističe da je njima izuzetno značajan razvoj privatnog sektora i infrastrukture.

- Europska banka za obnovu i razvoj prvenstveno razmatra mogućnosti ulaganja u značajne infrastrukturne projekte u BiH, a naročito u području regionalnog uvezivanja. Regionalno uvezivanje jeste i cilj Europske unije, stoga ćemo mi pokušati da doprinesemo ostvarenju tog cilja. U isto vrijeme, mi pokušavamo, koliko je to u našoj mogućnosti, da podržimo privatni sektor u BiH, a to prvenstveno radimo kroz svoje kreditne linije. Također, radimo i s određenim bh. tvrtkama koje su uspjele dostići potrebnu razinu - navodi on.

Bolja konkurentnost

Bosna i Hercegovina ima još posla kada je riječ o boljem privlačenju direktnih stranih investicija, navodi Muent.

- Mislim da je BiH na pravom putu i siguran sam da će se ovaj pozitivni zamah veoma brzo pozitivno odraziti i na rejting vaše države kada je u pitanju konkurentnost ekonomije. To je bitno, jer upravo taj podatak EBRD koristi kako bi prezentirao određenu državu drugim investitorima – navodi Muent.  

Prema njegovim riječima, BiH posjeduje zavidan kapacitet, posebno kada su u pitanju ljudski i prirodni resursi.

- Geografski položaj vaše država je fantastičan, stoga s pravim infrastrukturnim investicijama, integracijom u veća tržišta, BiH ima potencijal da postane veoma atraktivna lokacija za investiranje – zaključuje Holger Muent.  

Nedovršene reforme

- Mislim da su trenutno najveći problem BiH nedovršene reforme, naročito one koje se tiču olakšavanja poslovanja privatnim kompanijama. Trebate poboljšati kapacitete vaše administracije kako bi oni brže odgovarali na zahtjeve potencijalnih investitora. Još jedan od ključnih problema je i loša infrastruktura. Ali, po ova dva pitanja vaša vlada zajedno s međunarodnom zajednicom i EBRD-om već aktivno radi. Mi se nadamo da ćemo u narednih pet ili šest godina vidjeti značajne promjene kada je u pitanju razina direktnih stranih investicija u BiH – poručuje Muent.

Pažnja na javni sektor
 
- Ove godine investirat ćemo i u druge projekte osim gradnje Koridora Vc. Investirat ćemo i u cestovnu infrastrukturu širom BiH, već je spremna investicija EBRD-a koja se odnosi na energetsku mrežu. Posebnu pažnju ove godine usmjerit ćemo na javni sektor, ali trenutno ne mogu otkrivati detalje tih investicija - kaže Muent.