Nakon najave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će Republika Srpska postati neovisna i da će se ukinuti suglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, Oružanih snaga BiH i Uprave za neizravno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS te osnivanje vlastite obavještajne agencije, iz Veleposlanstva Sjedinjenih američkih država (SAD) u BiH su za N1 kazali da čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet države BiH.

Iz Veleposlanstva BiH su pojasnili i to da je BiH država sa dva entiteta i Brčko distriktom.

“Ne postoji ustavni put kojim bi se jedan entitet jednostrano povukao iz državnih institucija. Dalji razvoj na temeljima mira iz Dejtonskog mirovnog sporazuma najbolja je garancija sigurnosti i put ka prosperitetu za sve u oba entiteta i u Brčko distriktu. Pokušaji da se pažnja građana odvuče od problema korupcije koja ih sputava, te zanemarivanje provedbe reformi neophodnih za kreiranje boljih ekonomskih prilika za sve predstavljaju neodgovorno liderstvo”, naveli su iz američkog veleposlanstva.

Istaknuli su i to da će nastaviti podržavati političke čelnike i sve građane koji se uzdižu iznad retorike podjela i rade na izgradnji povjerenja i stvaranju sigurnije i prosperitetnije zemlje za sve.

“Prijedlozi kojima se unazađuju mir i napredak postignut u posljednjih 26 godina vode samo u izolaciju i ekonomsku propast. Sjedinjene Države spremne su da koriste sve raspoložive sankcije protiv onih koji podrivaju ili omogućavaju podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali one nisu zamjena za odgovornost svih čelnika u BiH da odbace destabilizujuće djelovanje i da, umjesto toga, kroz institucije BiH rade na unaprijeđenju funkcionalnosti”, poručili su.