Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da Sjedinjene Države, na temelju obavještajnih informacija, vrste oružja i potrebne stručnosti, vjeruju da je Iran odgovoran za napade na tankere u Omanskom zaljevu.

Pompeo nije ponudio konkretne dokaze za svoju tvrdnju.

"Pretpostavka Sjedinjenih Država je da je Islamske Republika Iran odgovoran za napade koji su se dogodili danas u Omanskom zaljevu", rekao je Pompeo novinarima, a prenosi Hina.

"Ova se pretpostavka temelji na obavještajnim informacijama, korištenim oružjima i razini stručnosti potrebnoj za izvedbu takve operacije, nedavnim iranskim napadima na prijevoz robe, te na činjenici da niti jedna grupacija koja djeluje na tom prostoru nema potrebne resurse i vještine da nastupi s tako visokim stupnjem sofisticiranosti", kazao je Pompeo.

Napad na tankere podigao je cijene nafte te potaknuo zabrinutosti oko novih sukoba između Irana i Sjedinjenih Država.

Washington je optužio Iran za povezanost sa sličnim napadom 12. svibnja kada su napadnuta četiri tankera, na važnoj ruti kojom prolazi većina svjetske nafte.

Inače, ranije su  Sjedinjene Države nazvale su u četvrtak napade na trgovačke brodove "neprihvatljivima" te kazale Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kako napadi na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, uslijed kojih se jedan zapalio, "izazivaju vrlo ozbiljnu zabrinutost".

Diplomati Vijeća sigurnosti kažu da su Sjedinjene Države rekle kako su namjeravale otvoriti pitanje "sigurnosti i slobode plovidbe" u Omanskom zaljevu tijekom sastanaka Vijeća sigurnosti iza zatvorenih vrata u četvrtak.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova Šeik Sabah Khaled al-Sabah opisao je napad na tankere kao prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti.

"Ovo je najnoviji događaj u nizu činova sabotaže koji prijete sigurnosti morskih prolaza, kao i energetskoj sigurnosti u svijetu", rekao je.

Posade dvaju tankere napadnutih u četvrtak su evakuirane, priopćile su brodarske i pomorske vlasti, a u tijeku je istraga tih incidenata.