Ukrajina i Mađarska pripremaju sastanak ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i mađarskog premijera Viktora Orbana u skoroj budućnosti, rekao je danas predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika, u svjetlu nedavnih mađarskih poteza koji su zategnuli odnose između dviju država.

Predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak rekao je to nakon "produktivnog telefonskog razgovora" s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom. "Radimo na organizaciji sastanka između dvojice čelnika u bliskoj budućnosti", objavio je Jermak na X-u.

"Treba nam konstruktivan sastanak"

Dodao je da se razgovaralo i o ukrajinskom napretku na putu prema EU. Zelenski je ranije rekao da dvije zemlje trebaju organizirati konstruktivan sastanak kako bi razgovarale o problemima u svojim odnosima. Orban je kasnije potvrdio da je prihvatio poziv da se sastanu.

Sve države članice Europske unije osim Mađarske pristale su ovaj mjesec da se otvore pristupni pregovori s Ukrajinom. Europski čelnici zaobišli su Orbana, koji se tome protivio, donijevši odluku dok on nije bio u dvorani u kojoj se održavao summit.

Orban blokirao 50 milijardi eura pomoći Ukrajini

No nisu ga mogli zaobići kada je bila riječ o reviziji EU proračuna kojom se željelo odrediti 50 milijardi eura za pomoć Kijevu, pa će se o tome ponovno raspravljati na izvanrednom summitu EU 1. veljače. Orban želi da se financijsku pomoć Kijevu šalje izvan okvira EU proračuna.

Kad se sve to uzme u obzir, nadolazeći sastanak Zelenskog i Orbana mogao bi se pokazati vrlo važnim za budućnost Ukrajine.