2014. sportska godina bila je uspješna i zanimljiva za zemlje regije. Prošlogodišnji heroji Tina Maze i Novak Đoković nastavili su sa sjajnim rezultatima, oduševili su košarkaši i vaterpolisti Srbije, te Maribor kao najljepša nogometna priča regije.
 
BiH - loša nogometna godina unatoč debiju na Mundijalu, povijesni uspjeh rukometaša
 
Krajem 2013. godine nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je bila na svom vrhuncu - izborila je svoj prvi plasman na Svjetsko prvenstvo. Međutim, 2014. godinu Bosanci bi najradije zaboravili, unatoč debiju na Mundijalu.
 
Reprezentacija je u Brazilu ispala već u prvom krugu. U debitantskom nastupu protiv Argentine pružila je solidnu utakmicu i doživjela minimalan poraz (1:2), a Vedad Ibišević, strijelac pogotka za plasman u Brazil, ostat će upamćen i kao prvi strijelac za BiH na svjetskim prvenstvima.
 


Nakon utakmice protiv Argentine, koja je dogurala do finala, izbornik Safet Sušić je iznenadio promjenom taktike i sastava i tako Nigerijce pogurao formacijom bez lijevog beka. Afrički prvak iskoristio je neigranje Seada Kolašinca, lijevog bočnog Schalkea te pobjedom 1:0 ostavio BiH bez šansi za plasman u drugi krug.
 
U posljednjem kolu skupine BiH je pobijedila Iran s 3:1 i stigla do prve pobjede u Brazilu. Nakon utakmice Sušić se u svlačionici oprostio od igrača, ali nakon povratka u BiH čelnici Saveza su mu ponudili novi ugovor prema kojem je postao najplaćeniji izbornik na prostoru bivše Jugoslavije.
 
Bez Emira Spahića, Zvjezdana Misimovića i Senijada Ibričića, koji su se oprostili od reprezentacije nakon Brazila, BiH je katastrofalno započela kvalifikacije za Europsko prvenstvo. Već nakon prve utakmice kvalifikacija i najsramotnijeg poraza u povijesti reprezentacije od Cipra, Izvršni odbor NSBiH je razmatrao mogućnost Sušićeve smjene. Ipak, Safet je "preživio", ali samo do debakla u Izraelu (0:3) u četvrtom kolu. Napustio je klupu kao prvi izbornik koji je odveo BiH na jedno veliko natjecanje, ali i kao prvi izbornik koji je uveo nepotizam u reprezentaciju.
 
Naslijedio ga je Mehmed Baždarević, nekadašnji legendarni igrač sarajevskog Željezničara, koji ima težak zadatak u posljednjih šest kola kvalifikacija odvesti BiH barem do dokvalifikacija.
 
2014. godina nije bila uspješna za bosanskohercegovačke nogometaše, ali jest za rukometaše, koji će prvi put zaigrati na velikom natjecanju. U dokvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo Prce i društvo su srušili Island. U prvom susretu u Skenderiji su slavili s 33:32, a na Islandu su izborili remi 29:29. Na debitantskom nastupu na Svjetskom prvenstvu BiH će igrati u skupini s Hrvatskom, Makedonijom, Austrijom, Tunisom i Iranom.
 
Košarkaši, predvođeni Mirzom Teletovićem, rutinski su izborili plasman na Europsko prvenstvo, a kraj godine obilježio je sukob čelnika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine sa Jusufom Nurkićem, najvećim mladim bh. talentom. Iz Saveza su optužili košarkaša Denvera da je sa svojim agentom pobjegao s priprema, a bivši centar Cedevite još nije odlučio hoće li nastupiti na Eurobasketu u Francuskoj.
 
Klupski i pojedinačni sport u BiH su još uvijek na niskim granama. U 2014. godini korak ispred ostalih je FK Sarajevo, kojeg je preuzeo vlasnik Cardiffa i malezijski milijarder Vincent Tan. S uloženim milijunima Sarajevo je stiglo do play-offa Europske lige i osramotilo se s ukupno deset primljenih golova od Borussije Monchengladbach.
 
Od sportaša u pojedinačnim sportovima može se izdvojiti tek Damir Džumhur, najbolji bh. tenisač, koji je nastupio na tri od četiri Grand Slama u 2014. godini. Najdalje je dogurao u Australiji gdje je ispao u trećem kolu nakon što mu je kolo ranije predao Ivan Dodig. Australian Open pamtit će se i kao prvi turnir na kojem se navijalo uz harmoniku, a tako su bh. navijači bodrili Džumhura upravo protiv Dodiga.
 


Bosanske navijače pamtit će i Brazil budući da su na legendarnoj Maracani Argentincima, kojih je bilo 60 tisuća, održali lekciju iz navijanja.
 
Srbija - nogometaši ponovno razočarali, navijači prekinuli utakmicu s Albanijom
 
Ova godina, kao i mnoge prethodne, nije bila uspješna za reprezentaciju Srbije. Očekivalo se da će mlada i talentirana reprezentacija Srbije predvođena iskusnim Dickom Advocaatom konačno izboriti plasman na veliko natjecanje, ali u 2015. godinu Srbija ulazi bez Advocaata i s jako malim šansama za plasman u Francusku.
 
Nogometnu godinu u Srbiji obilježio je nenogometni incident. Utakmica visokog rizika između Srbije i Albanije prekinuta je nakon što se iznad stadiona Partizana pojavio dron sa zastavom "Velike Albanije", te nakon tučnjave srpskih i albanskih igrača i napada srpskih navijača i zaštitara na gostujuće nogometaše koji su spas potražili u svlačionici.
 
U trenutku prekida nije bilo golova, a Albanci se nakon napada nisu htjeli vratiti na travnjak, pa je UEFA odlučila dodijeliti pobjedu Srbiji službenim rezultatom. Međutim, kažnjena je i Srbija, kojoj su kao organizatoru utakmice oduzeta tri boda. I Srbija i Albanija su se žalili na kazne, ali uzalud.

Crvena Zvezda je konačno prekinula dominaciju Partizana, te nakon sedam godina postala prvak Srbije u nogometu. Već ove sezone Zvezda se vratila starim navikama - opet je iza Partizana i u velikoj financijskoj krizi. "Nemamo novca ni da operemo prljave dresove", poručuju iz bivšeg europskog prvaka.
 
Košarkaška reprezentacija je obradovala navijače na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj. Od izabranika Saše Đorđevića, očekivao se plasman u drugi krug, a oni su zaustavljeni tek u finalu i to od američkog Dream Teama. Briljirao je Miloš Teodosić, peti asistent Svjetskog prvenstva, koji je izabran i u idealnu petorku turnira. Srpske košarkašice su, pak, osme na svijetu.
 
Partizan je, unatoč velikim financijskim problemima, zadržao naslov prvaka u košarci. Pobjedom u finalu protiv Zvezde Partizan je stigao do 13. naslova zaredom, ali teško će ga i obraniti budući da je Zvezda ove sezone prejaka za konkurenciju u regiji. U ABA ligi ima 15 pobjeda u nizu, a bez problema je na krilima dvojca Marjanović-Williams izborila i plasman u drugi krug Eurolige.
 
Rukometašice Srbije, aktualne svjetske doprvakinje, razočarale su na Europskom prvenstvu, te su završile tek na 15. mjestu. Srpski rukometaši su na Europskom prvenstvu bili tek malo bolje plasirani, završili su na trinaestom mjestu.
 
Fantastičnu godinu imali su vaterpolisti Srbije, koji su uvjerljivo postali europski prvaci na prvenstvu u Budimpešti. Osim toga, osvojili su i Svjetsku ligu i Svjetski kup.
 
Novak Đoković, četvrtu godinu zaredom, osvojio je najmanje jedan Grand Slam. Slavio je, drugi put u karijeri, na Wimbledonu, no nije ostvario svoj san - prvi put osvojiti Roland Garros gdje je izgubio u finalu od Rafaela Nadala. Đoković je godinu završio kao najbolji tenisač svijeta nakon što je osvojio i završni Masters, a u 2014. godini se oženio i postao otac.
 
Srbija se može pohvaliti medaljama sa Svjetskog dvoranskog atletskog prvenstva i Europskog prvenstva u atletici. Španović je u skoku u dalj treća na svijetu u dvorani, a druga u Europi. Europsko srebro osvojila je i Tatjana Jelača u bacanju koplja.
 
Slovenija - prva olimpijska zlata, senzacionalni Maribor
 
Sjajnim nastupom na Olimpijskim igrama u Sočiju Tina Maze zadržala je titulu najbolje slovenske sportašice. U Sočiju je osvojila svoja prva dva olimpijska zlata u spustu i veleslalomu, koja su ujedno i prva dva zlata za Sloveniju na Zimskim olimpijskim igrama.
 
Igre u Sočiju su i najuspješnije za Sloveniju budući da su njeni predstavnici osvojili osam medalja. Peter Prevc u skijaškim skokovima i Žan Košir u snowboardu su završili drugoplasirani, a bronce su osvojili Vesna Fabjan u skijaškom trčanju, Teja Gregorin u biatlonu, Prevc na velikoj skakaonici i Košir u snowboard veleslalomu. Hokejaši su stigli do četvrtfinala.
 
Maribor je i dalje najljepša nogometna priča u regiji. Drugi put u povijesti izborio je grupnu fazu Lige prvaka nakon što je u play-offu izbacio Celtic. U grupnoj fazi uspio je otkinuti po bod svakom suparniku - Chelseaju, Schalkeu i Sportingu.
 


Slovenska košarkaška reprezentacija, predvođena NBA braćom Dragić, dogurala je do četvrtfinala Svjetskog prvenstva, no poput Srbije nije mogla preko Sjedinjenih Američkih Država.
 
Crna Gora - "drvene" medalje rukometašica i vaterpolista
 
Crnogorci su najviše očekivali od ženske rukometne i muške vaterpolo reprezentacije, no obje su ostale bez medalja na europskim prvenstvima. Rukometašice, braniteljice naslova, završile su četvrte nakon poraza od Španjolske u polufinalu i Švedske u borbi za broncu, a četvrti u Europi su i vaterpolisti.
 
Rukometašice podgoričke Budućnosti izgubile su finale Lige prvaka od mađarskog Gyora, no idealnu momčad natjecanja čine čak četiri crnogorske rukometašice: Majda Mehmedović, Ana Dokić, Katarina Bulatović i Jovanka Radičević.
 
Nogometna reprezentacija Crne Gore nakon četiri kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo ima samo četiri boda, a navijače najviše boli remi bez golova sa Lihtenštajnom.
 
Makedonija - nogometaši daleko od Francuske, rukometaši razočarali na Euru
 
Makedonska nogometna reprezentacija je nakon četiri utakmice gotovo bez šansi za plasman na Europsko prvenstvo budući da je izgubila od konkurenata Ukrajine i Slovačke.
 
Rukometna reprezentacija Makedonije Europsko prvenstvo je završila na jedanaestom mjestu, ali je regionalnu SEHA ligu osvojio skopski Vardar koji je u finalu s 29:27 svladao Meshkov.
 
Kosovo - prva pobjeda nogometne reprezentacije i prvo svjetsko zlato
 
Tri važna događaja obilježila su 2014. godinu kada je u pitanju kosovski sport.
 
Nogometna reprezentacije je u ožujku pred 17 tisuća navijača u Kosovskoj Mitrovici odigrala prvu službenu utakmicu i remizirala sa Haitijem, a dva mjeseca kasnije je u porazu od Turske (1:6) Bunjaku postigao prvi kosovski gol. U rujnu je Kosovo stiglo do prve pobjede, u Prištini je pao Oman s 1:0.
 


Kosovo je dobilo i prvu svjetsku prvakinju - Majlinda Kelmendi je najbolja u judu u kategoriji do 52 kg. Upravo će Kelmendi nositi zastavu Kosova na Olimpijskim igrama u Riju, prvim na kojim će nastupiti Kosovo, koje je početkom prosinca primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora.

index.hr