Doktor Vladimir Boshci prije tri dana je dao otkaz u KBC-u Split zbog kriminalnih radnji koje je slučajno otkrio, piše Slobodna Dalmacija. Boschi je najbolji bolnički spinalni krirug kod kojeg su se mnogi pacijenti htjeli podvrgnuti operaciji, stoga je njegov odlazaka značajan pad za splitsku bolnicu.

On je prije nekoliko mjeseci, kad je otišao u ravnateljstvo bolnice s ciljem da sazna na koji iznos plaće može računati, s obzirom da otplaćuje kredit, otkrio malverzacije. Djelatnica mu je rekla da on nije zaposlenik Zavoda za ortopediju i traumatologiju, već Klinike za kirurgiju KBC-a Split, što mu je bilo neobično jer su ortopedija i traumatologija postale Zavod upravo na račun njegove titule profesora. Da bi neki odjel postao Zavod, mora imati barem jednog profesora, a to je bio upravo Boschi.

"‘Da ljudima što plastičnije pojasnim: u splitskom KBC-u je lažiran Zavod za ortopediju i traumatologiju. Dakle, ako traumatologija KBC-a Split spada pod Kliniku za kirurgiju, kako mi na traumatologiji možemo liječiti ljude kojima na bolničkim dokumentima piše Zavod za ortopediju i traumatologiju? 

Proizlazi da je samo ortopedija na Križinama postala Zavod, a oni na Križinama nemaju ni jednog subspecijalista traumatologije, kao ni jednog profesora. Pa kako onda mogu biti Zavod? 

Dalje, šef Zavoda za ortopediju i traumatologiju je traumatolog koji radi na traumatologiji na Firulama, a šef je Zavoda na Križinama, što je nemoguće jer nije fizički prisutan na tom Zavodu", rekao je Boschi za Slobodnu Dalmaciju.

Situacija je ispala bizarna jer ispada da šef Zavoda uopće nije i zaposlenik Zavoda, a Boschi tvrdi kako je bila krivotvorena dokumentacija pacijenata. Kod pacijenata koji su se liječili na ortopediji, pisalo je da su liječeni na Zavodu za ortopediju i traumatologiju, a oni koji su se liječili na traumatologiji, liječili su se zapravo na Klinici za kirurgiju.

Bolnica je na taj način varala HZZO jer svaki zavod s HZZO-om dogovara uvjete rada, prostor, opremu i osoblje. "No, ortopedija ugovara jedne uvjete, jer su oni Zavod, a mi na traumatologiji ugovaramo svoje uvjete, jer smo pod Klinikom za kirurgiju. Dakle, jedan te isti zavod ima dva proračuna i radi pod različitim šiframa. 

Zbog svega toga sam odlučio dati otkaz. Slao sam bezbroj upita prema ravnateljstvu KBC-a Split, prema prof. dr. Ivi Juriću, ali nikada niti jedan odgovor nisam dobio. Tražio sam i razgovor s njime, ali nije htio sa mnom razgovarati", rekao je Boschi i dodao kako odgovore nije dobio niti na pismeni ni usmene upite.

Tvrdi da mu je odgovoreno samo da se mišljenje mora dobiti od pravne službe bolnice. Kada je posljednji put otišao u ravnateljstvo bolnice, opet je naišao na odbijanje razgovora pa je odlučio dati otkaz. 

Doktor Julije Meštrović, zamjenik ravnatelja KBC-a, rekao je kako mu je žao zbog Boschijeve ostavke, a na njegove primjedbe nije imao komentara već je rekao kako je sve proslijeđeno pravnoj službi i da mu je želja da se sve riješi na civilizirani način.