U Splitu puše najjača bura u ovom stoljeću, orkanski udari vjetra blokirali promet: Iz DHMZ-a poručuju - bit će još i gore!

Orkanska bura i u subotu ujutro stvara probleme u prometu. Promet je otežan na gotovo svim pravcima prema moru.
Zbog orkanskih udara vjetra zatvorena dionica A1 Posedarje - Sv. Rok

Gužva na GP-u Slavonski Brod

Prometni kolaps na graničnim prijelazima: Pao informatički sustav, u kolonama se čekalo i do dva sata.

Zbog orkanskog vjetra koji puše u priobalju iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto za teretna vozila i autobuse moguće je voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok ili Pirovac te dalje državnim cestama DC50, DC1 i DC59 preko Gračaca, Knina i Kistanja, a za osobna vozila državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Benkovca. Na pojedinim cestama u Dalmaciji ima srušenih stabala i predmeta na kolniku.

Zatvorene ceste

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvorene su autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Obilazak je državnim cestama DC27 i DC50 preko Karina, Obrovca i Gračaca.

Zatvorena je i autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak je DC3 - starom cestom kroz Gorski Kotar .

Zatvorena je i državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački kao i most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika. Obilazak je cestama Mokošica-Komolac-Dubrovnik, javlja Hrvatski autoklub.

Split zabilježio rekordne udare vjetra

Splićani ne pamte buru poput ove koja je puhala u noći s petka na subotu. DHMZ postaja Split-Marjan zabilježila je u 3 sata prosjek udara bure od 33 m/s. Najjači udari bili su puno jači i dosegnuli su 170 km/h, što je rekordna brzina vjetra od studenoga 2004. godine kad je izmjereno 174,6 km/h.

Orkanska bura lomila je stabla i grane u splitskim naseljima. Na cijelom priobalju bura je stvorila velike probleme u prometu.

Nešto iza 4 sata u Splitu je zabilježen udar bure od 176 km/h (48,9 m/s) što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu, piše Dalmacija Danas. Temperatura je pala na svega 0,8°C. U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dosegla udare do 173 km/h. Bura orkanske udare ima na makarskom i dubrovačkom području gdje doseže udare od 152 km/h.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, i dalje se tijekom subote očekuje jačanje olujne bure s orkanskim udarima koja će pojačavati osjet hladnoće. Za cijelo priobalje je upaljen crveni alarm. Do slabljenja bure moglo bi doći tek u nedjelju, najavljuju meteorolozi.

Policija zabilježila brojna oštećenja

Splitska policija javlja o brojnim oštećenjima, posebno na području Grada Splita. Policija je primila veliki broj dojava vezano uz rušenju stabala na cestu, oštećenja vozila, oštećenja prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera i slično, a sve zbog jakog vjetra.

Policajci su zajedno s vatrogascima cijelu noć bili na terenu. Do ovog trenutka nema informacija o tome da je tijekom nevremena netko ozlijeđen, a u policiji pretpostavljaju kako će dojava o oštećenjima na objektima i vozilima biti još.

U petak oko 18:00 sati u ulici Marka Marulića u Solinu, došlo do oštećenja krovne konstrukcije na plasteniku na kojem su se otkinuli dijelovi te su pali i oštetili osobno vozilo koje je bilo parkirano u blizini. U Makarskoj se u subotu oko 1 sat u trgovačkom centru urušio panel zid, a u prodavaonici su srušile police.

U Trogiru je u subotu u 4 sata u ulici Hrvatskih mučenika palo stablo na tri vozila na kojima su nastala veća oštećenja. Oko 05:45 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici Pape Ivana Pavla II, zbog jakog udara vjetra došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona, uslijed čega je došlo do curenja goriva. Vatrogasci su na mjestu događaja sanirali onečišćenje.

Također, policija je evidentirala osam požara na otvorenom prostoru. Oko 22:20 sati je planuo na području Brda u Splitu u kojem je opožareno nisko raslinje i trava. Požar je zahvatio i oštetio parkirano osobno vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše tjelesne ozljede.

U Makarskoj je oko 23:50 sati izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka koji je ugašen u 01:45 sati, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara uslijed jakog vjetra policajci evakuirali stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta kada se stanje smirilo građani su se vratili u svoje domove. Također, tijekom požara policajci su vozila s D-8 preusmjeravali kroz Makarsku.

Orkanska bura poharala Dubrovnik

Prognoze za buru kakvu Dubrovnik ne pamti bile su točne. U noći s petka na subotu, negdje oko ponoći počela je razorna bura, jedna od najjačih na tom području, piše Libero Portal.

Čupala je stabla, bacala montažne objekte, motocikle, uništila dječja igrališta, parkirane automobile, grad je pun iščupanih grana, ne može se voziti. Žurne službe u subotu imaju pune ruke posla. Gorilo je na Mljetu, u Čilipima, Drveniku, srećom požari su, unatoč jakoj buri, uspješno ugašeni.

Ograničen promet na cestama

Samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene te Paški most (DC106).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) , autocesti A7 čvor Draga-Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog požara na Jadranskoj magistrali (DC8) kod mjesta Jasenovo vozi se jednim trakom usporeno.

Problemi u prometu

Nadalje, HAK javlja da je zbog stabla na kolniku za sav promet zatvorena ŽC6246 Drniš-Roški slap.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektna linija Stinica-Mišnjak; trajektna linija Lopar-Valbiska, trajektna linija Porozina-Brestova, trajektna linija 602 Vis-Split, trajektna linija 606 Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, trajektna linija 635 Stari Grad-Split, trajektna linija 636 Rogač-Split, trajektna linija Sumartin-Makarska, trajektna linija Split-Supetar, trajektna linija 634 Orebić-Dominče, brzobrodska linija 9601 Milna-Rogač-Split, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, brodska linija Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka, katamaranska linija Vis-Split , katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, katamaranska linija Korčula-Hvar- Split, katamaranska linija Jelsa-Bol-Split, katamaran Bišovo na liniji 9141 Pula-Zadar, katamaranska linija Brbinj - Božava - Zverinac - Sestrunj - Rivanj.