Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je kako nikome nije poznato šta je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobio u amanet od Alije Izetbegovića, ali siguran je da nije opunomoćen da mijenja Daytonski mirovni sporazum, Izborni zakon ili domaće zakonodavstvo.

"Najava revizije Daytonskog sporazuma osjetljiva je i opasna tema, jer na svaku moguću njegovu promjenu - tri strane u BiH različito reagiraju i njihova su očekivanja sasvim suprotna. Hrvati će očekivati treći entitet, Bošnjaci unitarizaciju, a Srbi način da biraju svoj put", istaknuo je Špirić, prenosi Srna.

Navodeći da je Erdoganova najava revizije uopćena i paušalna, Špirić je naveo da je igranje s Daytonskim sporazumom višestruko opasno posebno jer je ovaj ugovor "američko čedo" i sumnja da bi SAD olako sudjelovale u ovom "čedomorstvu".

"Zato je moje upozorenje da se temelji Daytona koji nas još drže na okupu, ne potkopavaju ovakvim paušalnim izjavama", poručio je Špirić

Daytonski sporazum obvezno treba revidirati jer postalo je jasno da u dosadašnjem periodu nije uspio donijeti rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine, poručio je jučer u Ankari predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.