Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je kako bošnjački političari ne žele formirati vlast na razini BiH i da je na sceni pokušaj izgradnje izvandaytonskog i izvanustavnog koncepta jedan čovjek-jedan glas, na što ne pristaju dva konstitutivna naroda.

“Interes Bošnjaka je popis stanovništva sa rezultatom 50 posto plus jedan i da postoji jedan glavni konstitutivni narod, a Hrvati i Srbi bi trebali biti konstruktivni i slušati taj glavni narod. Taj koncept, uz otpor dva konstitutivna naroda, neće napraviti ništa. Tom konceptu se protive i Srbi i Hrvati i to je gubljenje vremena”, naglasio je Špirić.

On je napomenuo kako nije završeno konstituiranje oba doma Parlamentarne skupštine i da to za građane ne znači ništa dobro.

Špirić je podsjetio kako je uvjet za rad Parlamentarne skupštine da prvo bude formiran novi saziv Vijeća ministara čime bi bila ispoštovana volja građana izražena na izborima.

“Prekršen je Zakon o Vijeću ministara jer je propisano da Predsjedništvo BiH u roku od 15 dana od konstituiranja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine treba predložiti kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara. To nije učinjeno osmi mjesec. Mi još ne znamo tko čini parlamentarnu većinu da bismo zaokružili konstituiranje oba doma Parlamentarne skupštine”, rekao je Špirić sinoć za RTRS.

Prema njegovim riječima, odluka SNSD-a je da u takvim uvjetima u Parlamentarnoj skupštini ne daje legitimitet odlukama koje su nezakonite, neustavne i mimo poslovnika.

“Problem je što BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma ne gleda u budućnost i ne traži rješenje nego vječito traži krivce. I sada nitko ne traži rješenje nego krivce. Republika Srpska je jedina strana u BiH koja bezuvjetno traži formiranje vlasti, ali uvjeti dolaze iz Federacije BiH. Mi samo tražimo da bude primjenjena izborna volja građana što je sasvim logično. Upornim spinom iz Sarajeva i postavljanjem iracionalnih zahtjeva se došlo u situaciju kao da Srpska nešto odbija i nalazimo se u ovoj situaciji”, naglasio je Špirić.