Maleni i uspavani gradić Ferryland u Newfoundlandu na samom istoku Kanade preko noći je postao toliko velika turistička senzacija da i sam gradonačelnik ne zna gdje će sa svim ljudima koji neprestano dolaze. Razlog iznenadnog turističkog 'booma' su goleme sante leda koje sredinom travnja prolaze kraj obale Ferrylanda.

- Malo sam šokiran ovakvom navalom, ali očito ljude zanimaju ovakve stvari - rekao je Adrian Kavanagh koji muku muči sa smještajem i zakrčenim cestama prema gradiću za koji do jučer gotovo nitko nije čuo.

S obala Newfoundlanda i Labradora godinama je moguće vidjeti ledenjake koji su se odvojili od Arktika i plutaju morem, ali ove godine pravu senzaciju je izazvala jedna golema santa leda koja se 'usidrila' u neposrednoj blizini Ferrylanda.

- Ponekad ledenjaci zapnu u zaleđenom moru i tu stoje do kasnog proljeća ili ranog ljeta, ali čini se da se ovaj golemi nasukao i da će tu ostati duže vrijeme - kaže gradonačelnik koji je priznao da nikada nije vidio većeg.

- Zar ovo nije senzacionalno mjesto za fotografiranje?, upitao je.

Ferryland je tako postao jedino mjesto na svijetu koje je globalno zatopljenje razveselilo.

- Imamo informaciju da Atlantikom pluta još puno santi... Puno više nego proteklih godina - rekao je jedan biznismen iz Ferrylanda zadovoljno trljajući ruke...

S druge strane, ribari baš i nisu najsretniji s ledenjacima, kažu da im poprilično ometaju posao.

Dnevnik.ba