Na granici Hrvatske i BiH iz smjera skupine migranata došlo je do pucnjave iz vatrenog oružja. Pucnjavu su prijavili hrvatski specijalci nakon što su migrante spriječili u pokušaju ulaska u Hrvatsku.

Ne zna se je li pucao netko od migranata, krijumčari ili netko treći.

Prve informacije govorile su o tome da je pucano na hrvatske specijalce, no iz Policijske uprave karlovačke tek navode da su specijalci čuli pucnjeve. Napominju i da nitko od policajaca nije ozlijeđen.

Božinović: "Točno je da su policajci čuli pucnjeve koji su došli iz smjera BiH"

Događaj je nakon sjednice vlade komentirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Točno je da su policijski službenici koji rade na zaštiti granice čuli pucnjeve koji su došli iz smjera BiH", rekao je Božinović.

"Provodi se kriminalističko istraživanje, a najvažnije je da nitko nije ozlijeđen ili ranjen", kazao je Božinović i dodao da je pritisak na granice pojačan.

"Policajci su čuli hice, nitko nije ozlijeđen. Još nije utvrđeno što se točno dogodilo"

U nastavku teksta u cijelosti prenosimo priopćenje PU karlovačke.

"Jučer, 20. rujna, oko 15:40 sati policijski službenici koji rade na zaštiti državne granice i suzbijanju nezakonitih migracija na području općine Rakovica u mjestu Koranski Lug, čuli su nekoliko pucnjeva s teritorija Bosne i Hercegovine, a nakon što su grupu migranata spriječili u namjeri pokušaja nezakonitog prelaska državne granice i ulaska na teritorij Republike Hrvatske.

Na lokaciji gdje su bili raspoređeni policijski službenici provedene su mjere i radnje prvog zahvata, uključujući i dokaznu radnju očevida kojima za sada nije bilo moguće nedvojbeno utvrditi dinamiku i okolnosti događaja. Napominjemo da nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen.

Također, o ovim saznanjima obaviještena je i policija BiH te prema prvim informacijama nemaju saznanja o takvom događaju.

Nakon pucnjave patrolirala ophodnja

Odmah nakon događaja uspostavljena je mješovita ophodnja na strani Bosne i Hercegovine kako bi patrolirala na tom području od 19:00 do 07:00 sati te u tom vremenu nisu evidentirani nezakoniti migranti na području Koranskog Luga.

Za napomenuti je kako ovo nije prvi put da hrvatski policijski službenici svjedoče pucnjevima na području BiH strane s obzirom na to da se radi o šumskom području u kojem se evidentiraju događaji i kaznena djela poput krivolova ili šumskih krađa.

No u posljednje vrijeme primjećuju i određenu nervozu među krijumčarima i migrantima s druge strane granice jer zbog nemogućnosti nezakonitog prelaska državne granice dolazi do sukoba među njima. Samo u osam mjeseci ove godine Policijska uprava karlovačka kazneno je prijavila 284 krijumčara migrantima.  

Neovisno o tome, a s naglaskom na zaštitu sigurnosti, života i mira svih, policijski službenici PU karlovačke nastavljaju kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili sve okolnosti događaja", priopćila je karlovačka policija.