Zbog uplitanja politike u izbore predsjednika nogometnog saveza FIFA je oštrim pismom zaprijetila Španjolskoj da može biti izbačena s Mundijala u Rusiji.
 
Nakon što je Angel Maria Villar bio prisiljen odstupiti s mjesta predsjednika zbog optužbi za korupciju, španjolski nogomet privremeno vodi Juan Padron, koji je pod stalnim političkim pritiskom, piše El Pais.

FIFA je upozorila Španjolski nogometni savez da neće imati milosti ako se nastavi pritisak državnog vrha na predsjednika i članove Saveza.
 
Vrlo vjerojatno od svega neće biti ništa. Bio bi preveliki skandal da na najvećoj svjetskoj smotri ne nastupi jedan od glavnih favorita, ali FIFA je ostavila sve mogućnosti otvorenima.
 
Podsjetimo, slična situacija dogodila se nedavno i s reprezentacijom Perua, koja je nastup u Rusiji izborila kroz dodatne kvalifikacije izbacivši Novi Zeland.

Naime, peruanska političarka vladajuće opcije te predsjednica Odbora za poduku, mladež i sport Paloma Noceda predložila je novi zakon prema kojem bi Peruanski nogometni savez postao dio nacionalnog Instituta za sport što se protivi FIFA-inim odredbama.

FIFA-ino čelništvo, koje ima nultu toleranciju prema uplitanju politike u nogomet, promptno je reagiralo i od Peruanaca zatražilo službeno očitovanje.
 
Dok se Peru danima unatrag suprotstavljao najavljenom zakonu, Italija se potajice nadala nastupu u Rusiji. Premda su Talijani ispali u dodatnim europskim kvalifikacijama od Šveđana, vjerovali su u čudo koje je graničilo s ludošću.
 
Međutim, Italija ipak nakon 60 godina neće biti dijelom svjetske smotre. Pod golemim pritiskom peruanske javnosti, Paloma Noceda odustala je od zakonske promjene.
 
"Žalosno je kakva se psihoza stvorila oko prijedloga promjene zakona o sportu. Da bi se svatko osjećao mirno, projekt će biti povučen. Plasirali smo se na Svjetsko prvenstvo uz mnoštvo napora i punog srca, svi ćemo u Rusiji navijati iz petnih žila", napisala je peruanska političarka na svojem Twitter računu.
 
Dakle, državna politika Perua je popustila pred prijetnjom FIFA-e. Vidjet ćemo hoće li i španjolska.