Španjolska je odustala od kandidature za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine zbog nesuglasica između regionalnih vlada Katalonije i Aragonije, kazao je u utorak predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora Alejandro Blanco.

Ideja o domaćinstvu ZOI podijelila je javno mnijenje u Španjolskoj, pogotovo jer katalonska vlada koja se zalaže za neovisnost te pokrajine, nije željela priključiti Aragoniju u kandidaturu, a prisutan je bio i otpor aktivista koji su tvrdili kako bi održavanje ZOI imalo negativan utjecaj na Pireneje zbog klimatskih promjena.

"Nedavno smo već imali briljatne kandidature za Ljetne OI 2016. i 2020., koje nisu uspjele jer smo imali vrlo jaku konkurenciju, no ovoga smo puta sami uništili priliku. Nije bilo druge opcije neko odustati od kandidature jer si nismo mogli dopustiti mjesece i mjesece rada s ovakvim razlikama u pogledima. Sve se pretvorilo u rat između konstitucionalista i separatista, a tu nema olimpijskog duha", rekao je Blanco.

Odustajanjem Španjolske, kao favorit za domaćinstvo ZOI postaje japanski Sapporo, koji je već ugostio to natjecanje 1972., a interes su pokazala još dva bivša domaćina ZOI, američki Salt Lake City (domaćin 2002) te kanadski Vancouver (domaćin 2010), javlja Hina.