Španjolska ministrica za socijalna prava i šefica Podemosa Ione Belarra komentirala je sukob između Izraela i Hamasa. "Netanyahu, na čelu Države Izrael, potpuno je izvan kontrole. Proglasio je UN nepoželjnim. Bitno je da mu međunarodna zajednica prestane povlađivati i da mu se suprotstavi. Ponavljam: ekonomske sankcije i embargo na oružje", napisala je na X-u.

Naknadno je i objavila video na kojem predlaže "četiri stvari koje bi europske države mogle učiniti danas da zaustave genocid u Palestini". "Danas smo saznali da je Netanyahu proglasio Ujedinjene narode nepoželjnima u Izraelu. To znači da UN-ovo osoblje neće imati vize za putovanje u to područje", kazala je.

"Još uvijek je moguće zaustaviti genocid"

"Ovo je rezultat činjenice da ni Netanyahu niti Država Izrael nisu smatrani odgovornima za svoju nezakonitu okupaciju palestinskog teritorija u posljednjim desetljećima. Postoje četiri stvari koje europske države mogu učiniti odmah. Prvo, prekinuti diplomatske odnose s Državom Izrael. Drugo, provesti snažne ekonomske sankcije kao što je učinjeno s Putinom", nastavila je.

"Treće, uvesti embargo na oružje. Četvrto, kao što je također učinjeno u slučaju rata u Ukrajini, izvesti Netanyahua i sve političke vođe odgovorne za bombardiranje civilnog stanovništva pred Međunarodni kazneni sud. Poduzmimo nešto, još uvijek je moguće zaustaviti genocid", zaključila je.