Španjolska će u najkraćem mogućem roku uvesti dronove ili aerostatične balone s termičkim kamerama za nadgledanje granice svojih gradova Ceute i Melille na sjeveru Afrike, kako ne bi ovisila o susjednom Maroku u sprečavanju masovnih ilegalnih ulazaka migranata, najavljeno je u ponedjeljak.

Prije deset dana je nekoliko stotina afričkih migranata pokušalo prijeći dvostruki zid opasan žicom, 6-metarsku visoku ogradu koja odvaja španjolsku sjevernoafričku enklavu Ceutu od Maroka, a njih oko 500 uspjelo ga je preskočiti i ući u Španjolsku. Ulazak se dogodio na istom mjestu kao i 9. prosinca te na isti način.

Za nepregledan dio granice razmatraju dronove

"Ništa ne zamjeramo kolegama iz Maroka, suradnja je odlična, i mi smo sigurni da se ništa nije više moglo učiniti u ovom slučaju", rekao je španjolski državni tajnik za sigurnost Jose Antonio Nieto.

"No za takva mjesta s ograničenom vidljivošću, što onemogućava našu reakciju, razmatramo uvođenje aerostatičnih balona s termičkim kamerama ili uvođenje dronova. Time bi produbili suradnju s Marokom te ne bismo ovisili o broju policajaca s obje strane zida, a niti bismo morali paziti koji je dan ili je li u pitanju praznik", kazao je Nieto.

Snimanje iz zraka subsaharskih migranata, koji obično u zoru kreću u masovni prelazak granice, omogućio bi Španjolcima da na vrijeme dovedu dodatni broj policajaca i bolje se organiziraju.

Nova tehnologija za nadzor granica što prije

Državni tajnik Nieto je u Ceuti rekao kako tehnologiju namjeravaju uvesti "u najkraćem mogućem roku".

Dvije španjolske enklave u Maroku, gradove Ceutu i Melillu, afrički migranti često koriste kao ulazne točke u Europu - penju se preko žičane ograde ili pokušavaju plivati duž obale.    

U siječnju je oko 1100 migranata pokušalo prijeći u Ceutu, no većina ih nije uspjela.