Međunarodna nogometna federacija (FIFA) oglasila se nakon posljednjih političkih događanja u Kataru, zemlji koju potresa diplomatska kriza zbog prekida diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom, Egiptom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Lideri navedenih zemalja prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom jer smatraju da je ta zemlja najveći investitor takozvane Islamske države i svjetskog terorizma, a zbog toga se ponovo u centru pažnje nalazi Svjetsko prvenstvo 2022. godine čiji je domaćin Katar.

“Održavamo normalne odnose s organizatorima Svjetskog prvenstva u Kataru. Oni drže situaciju pod kontrolom. Nemamo dodatnih komentara o tom pitanju”, stoji u FIFA-inom saopćenju.

Od komentara su se suzdržali u Organizacionom odboru Svjetskog prvenstva u Kataru i Azijskoj nogometnoj konfederaciji (AFC), javlja Reuters.

Nogometni savez Njemačke (DFB), čija ekipa braniti titulu prvaka svijeta, naglašava da će o novonastaloj situaciji razgovarati sa njemačkom vladom.

“Sa federalnom vladom ćemo razgovarati o novoj, kompleksnoj situaciji u regiji, a posebno u Kataru. Naravno, o svemu ćemo se savjetovati sa UEFA-om. Do tog svjetskog prvenstva imamo još pet godina, tako da prioritet trebaju biti politička rješenja, a ne prijetnje bojkotom”, izjavio je predsjednik DFB-a Reinhard Grindel.

Naglasio je da je jasno da se nogometna zajednica slaže da velika natjecanja ne bi trebala biti održana u zemljama koje podržavaju terorizam.

Katar je samo ove godine domaćin 72 sportska događaja, od kojih je 39 međunarodnih. Već je bio domaćin 10. svjetskog kupa u umjetničkoj gimnastici, mitingu Dijamantske lige, a svjetsko prvenstvo u plivanju je zakazano za rujan.

Svjetska plivačka organizacija FINA se nije službeno oglasila na upite da li će to natjecanje biti održano u Kataru.