Stručnjaci već dulje upozoravaju na katastrofalne posljedice koje bi mogle nastati u slučaju da Zemlju pogodi snažna solarna oluja. Pali bi komunikacijski sustavi i nastala bi golema ekonomska šteta, piše BBC.

No postavlja se pitanje - zašto? Što to solarnu oluju čini toliko opasnom u ovo moderno doba?

1972. godine u Vijetnamu je iz nepoznatih razloga eksplodiralo na desetke podvodnih mina. Znanstvenici sada smatraju kako je uzrok tome bila solarna oluja koja je poremetila magnetsko polje Zemlje.

Danas bi posljedice bile mnogo ozbiljnije: nastala bi šteta na sustavu opskrbe električnom energijom, pali bi komunikacijski sustavi i sateliti bi prestali funkcionirati. Ekonomska šteta, u slučaju takvog događaja, samo bi Veliku Britaniju koštala 16 milijardi funti.

Teško je za povjerovati da bi oluja s toliko udaljenog Sunca mogla prouzročiti ovakve probleme, no postoje opravdani razlazi zašto je tome tako.

Što su solarne oluje?

Naše Sunce je zvijezda, goruća masa naelektriziranog vodika. Kako se ta masa kreće, gomila se energija u magnetskom polju Sunca. Sunce se oslobađa te energije kroz solarne baklje i kroz snažne erupcije plazme, poznate pod nazivom solarni vjetrovi ili oluje.

Mada solarne baklje mogu naškoditi našem komunikacijskom sustavu, solarne oluje mogu stvoriti mnogo ozbiljnije probleme.

Svaka takva oluja sadrži golemu količinu energije, 100.000 puta veću od zbroja energije kompletnoga nuklearnog arsenala na Zemlji. Sva je sreća da se dio te energije rasprši u golemom prostranstvu svemira prije nego što dođe do nas.

Ako krene prema nama, neće biti dobro

Sunce se okreće oko svoje osi i kao golema rotirajuća prskalica šprica solarne vjetrove i baklje u svim smjerovima.

Ako jedna takva oluja krene direktno prema nama, a ima magnetsko polje suprotno Zemljinom, magnetska polja ulaze u interakciju i dolazi do slabljenja magnetskog polja pri površini Zemlje. Iako je ta promjena relativno malena, obično je vrlo nagla pa može izazvati štetne indukcije struje u dalekovodima, transformatorima i drugim uređajima.

Prestanak opskrbe električnom energijom

U moderno doba, kada smo sve ovisniji o električnim i komunikacijskim mrežama, posljedice mogu biti katastrofalne.

Recimo, danas svi navigacijski i komunikacijski sustavi, uključujući one u zrakoplovima, uvelike ovise o komunikacijskim satelitima. Snažna sunčeva oluja kroz zračenje i nabijene čestice mogla bi oštetiti te satelite i tako zadati snažan udarac tim sustavima.

Jaka solarna oluja mogla bi prouzrokovati kvarove u elektroničkim sustavima zrakoplova ili preopteretiti električnu mrežu na površini Zemlje i tako prekinuti opskrbu električnom energijom.

Koliko je solarna oluja opasna, ovisi o tri čimbenika: je li usmjerena prema nama, koje je jačine i ima li magnetsko polje suprotno Zemljinom. Oluja može biti snažna, ali ako joj magnetsko polje nije suprotno pozicionirano našem magnetskom polju, nije toliko opasna.

Predviđanje solarnih oluja

S obzirom na to da smo svjesni moguće opasnosti i teških posljedica ako nas izravno pogodi solarna oluja, sve se više ulaže u svemirske prognoze tj. sustav koji predviđa solarne oluje. Dobro predviđanje solarnih vjetrova može, primjerice, omogućiti kompanijama da isključe neke uređaje i tako ih zaštite od kvarova. Danas se solarne oluje mogu predvidjeti šest sati unaprijed.