Svježi, itrusni cokus naranče je poput daška svježeg zraka koji pomaže u trenutačnom poboljšanju raspoloženja i prirodnom ublažavanju stresa i tjeskobe podizanjem razine serotonina.Ulje naranče poznato je po svojstvima koja podižu raspoloženje i poboljšavaju raspoloženje. Udisanje njegove ugodne arome može pomoći u smanjenju stresa, tjeskobe i simptoma depresije. Također može potaknuti osjećaj opuštenosti i sreće, piše Slobodna Dalmacija.

Jednako tako, koji komad kolača za čas će vam popraviti raspoloženje.

Što je onda logičnije nego spojiti to dvoje? Donosimo vam recept za kolač od naranče, poseban po tome što se u njemu koristi cijela naranča. Cijela cjelcata. Trebat ćete je dobro zdrobiti u blenderu ili pomoću štapnog miksera i dodati u tijesto.

Kako bi dobro raspoloženje dulje potrajalo, pobrinut će se antioksidansi od maslinovog ulja koje se u ovom receptu koristi umjesto maslaca. Ujedno jamči sočnost.

Čak i prije nego zagrizete u prvi slasni komad ovog kolača, raspoloženje će vam se nepogrešivo dignuti od neodoljivog mirisa koji će se širiti cijelom kućom.

Kolač od cijele naranče

Sastojci:

220 g brašna
150 g šećera
150 ml maslinovog ulja
3 jaja
2 naranča
1 vrećica praška za pecivo

Priprema:

Naranču operite, obrišite pa je sitno sameljite. Trebali biste dobiti oko 300 g kašaste smjese - ako ste dobili manje, usitnite još polovicu naranče pa odmjerite onoliko koliko nedostaje do 300 g.

Izmiksajte jaja sa šećerom, kad smjesa naraste i posvijetli dolijte ulje pa još malo miksajte, a zatim dodajte 300 g naranče te sve dobro promiješajte.

Prosijte brašno s praškom za pecivo pa ih postupno dodajte smjesi s jajima. Promiješajte da se tijesto ujednači, a zatim ga ulijte u uski kalup obložen papirom za pečenje. Po vrhu rasporedite preostalu naranču narezanu na ploške.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva 40-45 minuta, a potpuno ohlađen kolač pospite šećerom u prahu ili ga prelijte glazurom od 100 g šećera u prahu pomiješanog sa sokom pola naranče.