Predstavnici klubova zastupnika SNSD-a, HDZ-a BiH i Srpskog kluba potpisali i u proceduru predali zajednički prijedlog zakona o izboru sudaca Ustavnog suda BiH koji su do sada birani od strane predsjednika Europskog suda za ljudska prava.
Potvrdila je to novinarima predsjedavajuća Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać danas u Sarajevu.

Novaković Bursać je navela da je zakon upućen u redovnu parlamentarnu proceduru, napominjući da je “potpuno u skladu s preporukama Europske komisije, zasnovan na Ustavu”.  

Ono što je nama najznačajnije,mislim da je zasnovan na realnim potrebama ovog društva da sazrije. Naše je mišljenje da sređivanje stanja u državi treba krenuti od najviših instance, kazala je Novaković Bursać.

Po njenim riječim, predloženi zakon je moguće mijenjati, u redovnoj je proceduri, a vidjet će hoće li biti potrebno i organiziranje javnih rasprava.

Predloženi zakon ima šest članova. Predviđeno je da mandat stranih sudaca koji su do sada birani od strane predsjednika Europskog suda za ljudska prava prestaje danom stupanja na snagu ovog zakona.

Predviđeno je da novi suci budu, prije svega, državljani BiH, pravnici od ugleda u svojoj struci i u društvu, da ih bira Predsjedništvo, a da izbor potvrđuje Dom naroda, pojasnila je Novaković Bursać.

Na novinarsko pitanje hoće li zastupnici iz RS-a nakon toga sudjelovati u radu Parlamentarne skupštine BiH i u odlučivanju, odgovorila je da sudjeluju u radu parlamenta, sudjeluju u radu komisija, prenosi Fena.

A to kakve će naše odluke biti, to je naše individualno pravo, svakog zastupnika pojedinačno, a tako i klubova. Sutra će biti normalno zasjedanje Predstavničkog doma, samo kakve će odluke biti to ćemo mi odlučiti, kazala je Novaković Bursać.

(www.jabuka.tv)