SNSD i HDZ BiH će zajednički raditi na formiranju vlasti od županijske do državne razine, poručeno je sa sastanka izaslanstava ovih stranaka predvođene liderima Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem koja su razgovarala danas u Istočnom Sarajevu o formiranju vlasti nakon Općih izbora.

Kako su predsjednici stranka kazali, više su nego zadovoljni ostvarenim rezultatima budući da su obje stranke osvojile više glasova nego u ranijim izbornim ciklusima.

Jedan u nizu

Napomenuli su da je ovo jedan u nizu sastanaka, ali su i naglasili da sve što su danas dogovarali nije protiv trećeg te su pozvali reprezentativnog predstavnika Bošnjaka da zajednički sudjeluje u vlasti te rješavanju nagomilanih pitanja.

Lider SNSD-a Milorad Dodik smatra kako politički predstavnici moraju preuzeti odgovornost za procese u državi i raditi na uspostavljanju uspješne BiH, ponovno zagovarajući ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH te iznoseći niz osuda prema međunarodnoj zajednici i kazavši  da je BiH predugo pod patronatom.

Dodik je naglasio kako je suradnja dvije stranke dugogodišnja i da dobro funkcioniraju te da su se partneri ponašali u skladu s dogovorima i odlukama, najavljujući  da će se i sadazalagati za to da BiH što prije dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, ali i da se ojača suverenitet BiH.

Srbi u kantonima

Istaknuo je potrebu da se izmijeni Izborni zakon čije manjkavosti su se, kaže, i u ovom izbornom procesu pokazale, napominjući da će koordinirati sve aktivnosti u funkciji napretka na svim razinama u BiH, ali u skladu s Ustavom i ustavnim uređenjem BiH, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Dodik kaže da su oni spremni formirati vlast u Republici Srpskoj već do kraja ovog mjeseca, ali kada je u pitanju Federacija BiH, lider SNSD-a najavio da neće dozvoliti konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta dok se ne popuni Klub Srba.

HDZ BiH i SNSD za suradnju na svim razinama - SNSD i HDZ BiH službeno partneri: Upućen poziv Bošnjacima

''To nije ultimatum nego ustavna obveza'', kaže Dodik, koji je dodao da je na današnjem sastanku razgovarano kako uspostaviti konstitutivnost Srba u kantonima gdje to do sada nije ostvareno u skladu s Ustavom.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je da je važno uspostaviti dobru suradnju među strankama koje mogu osigurati stabilnu većinu, kazavši da je na državnoj razini u posljednje dvije godine napravljen zastoj zbog nepostojanja stabilne parlamentarne većine.

Pao razgovor s Izetbegovićem i Radončićem

Dodao je da postoji jasna suglasnost na putu BiH k Europskoj uniji, ali je podvukao i da je ključni problem riješiti pitanje izmjena Izbornog zakona kako se više nikada ne bi došlo u situaciju da jedan narod drugom bira predstavnike.

Napomenuo je da je HDZ BiH ostvario najbolji izborni rezultat u posljednjih 20 godina, ali uz sve to, kako je kazao,  ''nemate hrvatskog člana Predsjedništva BiH, no to je realnost koju treba sagledati realno jer je ovakav izbor nelegalan, neustavan i nelegitiman''.

Na pitanje novinara hoće li o formiranju vlasti razgovarati sa SDA, Čović je kazao da je već razgovarao s liderima SDA i SBB-a, Izetbegovićem i Radončićem, te da će se razgovori nastaviti s ciljem formiranja stabilne parlamentarne većine.

U izaslanstvu HDZ-a bili su, između ostalih, Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto i Marinko Čavara, a u izaslanstvu SNSD-a su, između ostalih,  Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Sredoje Nović i Zoran Tegeltija.

Bljesak.info