Edward Snowden, najpoznatiji zviždač u američkoj povijesti, danas je zatražio pomilovanje od predsjednika SAD-a Baracka Obame, navodeći da je razotkrivanje masovnog špijuniranja koje su provodile britanske i američke sigurnosne službe bilo moralno neophodno i u interesu dobrobiti građana.

Nakon što je 2013. godine objavio tisuće tajnih dokumenata, Snowden je zatražio azil u Rusiji. Dozvola za boravak u toj zemlji ističe mu iduće godine. SAD ga traže zbog špijunaže i krađe državnog vlasništva. Prijeti mu najmanje 30 godina zatvora.
 
Prošle godine peticiju kojom se tražilo pomilovanje Snowdena potpisalo je 150 tisuća ljudi. Brojni Snowdenovi pristaše nadaju se da će film poznatog redatelja Olivera Stonea o slučaju Snowden dodatno senzibilizirati javnost za njegovu molbu. Film u američka kina dolazi u petak.

Iako je Obama prije ulaska u Bijelu kuću bio odvjetnik koji se često zalagao za pravo na privatnost i upozoravo na opasnosti od masovnog nadzora, američki mediji smatraju kako nije vjerojatno da će e Snowdenu dodijeliti predsjedničko odlikovanje.

Još su manje šanse da to učine Donald Trump ili Hillary Clinton, za čiju je predsjedničku utrku Snowden izjavio da je "bez presedana po broju autoritarnih političkih ideja koje se iznose."