NASA-in svemirski teleskop Hubble snimio je prve naznake formiranja protoplaneta nalik na Jupiter, pri čemu je očito da se radi o jako "nasilnom i intenzivnom" procesu, navode znanstvenici.

Ovo otkriće podupire teoriju o nastanku plinovitih divova naziva "nestabilnost diska". Novootkriveno tijelo nalazi se u protoplanetarnom disku prašine i plina, odnosno jasno se vidi spiralna struktura koja orbitira oko mlade zvijezde za koju se procjenjuje da je stara oko dva milijuna godina. U tom su se periodu formirali i planeti u našem Sunčevom sustavu, koji je nastao prije  4.6 milijardi godina.

"Priroda je pametna; može iznjedriti planete na niz različitih načina", rekao je astrofizičar Thayne Currie, koji radi na projektu teleskopa Subaru.

Dvije različite teorije

Planeti se formiraju iz materijala koji se nalazi oko zvjezdanog diska. Prema glavnoj teoriji o nastanku plinovitih divova poput Jupitera (teorija "akrecije jezgre"), oni se formiraju iz malih objekata veličine od zrna prašine do kamenih gromada koje se sudaraju i spajaju dok kruže oko zvijezde. Ta jezgra zatim polako akumulira plin iz diska te nastaje planet.

Nasuprot tome, teorija "nestabilnosti diska" navodi da plinoviti divovi nastaju pri hlađenju masivnog diska oko zvijezde, gdje se disk zbog gravitacije raspada na jedan ili više fragmenata planetarne mase, piše NASA.

Zvijezda iz filma Don't Look Up

Novoformirani plane AB Aurigae b vjerojatno je oko devet puta masivniji od Jupitera i kruži oko svoje zvijezde na ogromnoj udaljenosti te je više od dva puta udaljeniji od nje nego što je Pluton od Sunca. Na toj udaljenosti bilo bi potrebno jako puno vremena, ako ikad, da se planet veličine Jupitera formira akrecijom jezgre. Stoga su znanstvenici zaključili da se ovaj egzoplanet vjerojatno formirao po principu nestabilnosti diska.

"Smatramo da je ovaj planet u fazi rađanja. Izgleda da smo snimili do sada najraniju fazu formiranja plinovitog diva", rekao je Currie.

AB Aurigae b kruži oko zvijezde zvane AB Aurigae koja je od nas udaljena 508 svjetlosnih godina, a koja se donekle proslavila kada se njezina slika pojavila u sceni filma Don't Look Up (Ne gledaj gore). Ova je zvijezda oko 2.4 puta masivnija od našeg Sunca i gotovo 60 puta svjetlija, navodi Reuters.

Istraživanje naslova Images of embedded Jovian planet formation at a wide separation around AB Auriga objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.