Prema podacima iz BIHAMK-a, zbog snijega koji je noćas padao, prometuje se otežano i usporeno. Preko planinskih prevoja vozači se upozoravaju na ugaženi snijeg ili led na kolovozu.  Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje se upotreba lanaca. U jugozapadnoj Bosni dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar. Apelira se na vozače da vožnju prilagode uvjetima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila.

Zbog pomjeranja terena, obustavljen je promet za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 Sarajevo tranzit. Za vrijeme obustavepromet je preusmjeren kroz grad Sarajevo.

Zbog izvođenja radova potpuno je obustavljen promet na petlji Blatuša u Zenici. Putnička vozila i vozila do 7,5 tona koriste petlju Radakovo, dok teretna vozila preko 7,5 tona koja dolaze iz pravca Sarajeva i Travnika koriste petlju Lašva.

Od ostalih puteva sa aktualnim radovima izdvajaju se magistralni putevi: M-17 Zenica-Žepče, M-16.2 Prozor-Jablanica, M-4.2 Bihać-Cazin i M-16 Jajce-Banja Luka, kao i puteve na širem području Mostara (sjeverni i južni ulaz u grad i prometnice u gradu).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je prijevoz za vozila preko 7.5 tona.