Tajfun Soulik približava se južnim japanskim otocima, uz upozorenja hidrometeoroloških službi na klizišta, jaku kišu i vjetrove.

Predviđa se da će devetnaesti tajfun ove sezone doći do otoka Amami Oshima i južnog dijela otoka Kyushu u utorak navečer, objavile su meteorološke agencije.

Tajfun bi mogao proizvesti valove do 11 metara visine te sa sobom donosi i jake pljuskove.

Kišnih oborina očekuje se do 400 milimetara na otočju Amami Oshima i južnom dijelu otoka Kyushu, dok će na otoku Shikoku pasti 250 milimetara do srijede popodne, napominje agencija.

Udari jači od 200 km/h

Ranije danas centar tajfuna bio je 210 kilometara od otočja Amami Oshima te je putovao zapadno-sjeverozapadno brzinom od 20 kilometara na sat uz vjetrove od 162 km/h i udare od 210 km/h.

Još jedan tajfun Cimaron, dvadeseti ove sezone, nalazi se u blizini otočja Ogasawara te će doći do zapadnog Japana kasnije ovoga tjedna.

Ovoga ljeta Japan je iskusio najubojitije vremenske uvjete u posljednjih 30 godina. Ranije u lipnju jake kiše bile su okidač za klizišta i poplave na zapadu zemlje, usmrtivši pritom preko 220 ljudi.

S druge strane toplinski val koji je zahvatio Japan odmah nakon oluja, ostavio je za sobom preko 130 umrlih od srčanih bolesti, napominju vlasti, uslijed temperatura koje su u nekim dijelovima zemlje premašile 40 stupnjeva.