''Neka su naši protivnici jaki i utjecajni, a mi mali i slabi, ali naša volja je da ne želimo da im se priključimo. Ne želimo vojnu granicu na Drini'', kaže Dodik.

Oni koji budu pokušali zaobići Srbe i Republiku Srpsku i uvesti BiH u NATO sami potpisati "smrtnu presudu" za BiH, rekao je srpski član Predsjendištva BiH i čelnik SNSD-a Milorad Dodik za Ruski reporter.

''Bez sudjelovanja Srba, zemlja je osuđena na propast. Vjerojatno će mene i moje istomišljenike pokušati ukloniti kako bi radili s nekim drugim, ali ja sam apsolutno uvjeren u snažnu poziciju cijele Republike Srpske. Jer, da su mogli da nas zaobiđu, već bi to učinili'', rekao je Dodik.

Ne vjerujem u budućnost BiH

Dodik je rekao kako BiH ne može ući u NATO bez suglasnosti Srba, te napomenuo da postoje procedure prema kojima vanjskopolitičke odluke donosi Predsjedništvo uz konsenzus.

''Ne vjerujem u BiH, u koncept njenog formiranja, ne vjerujem u njezinu budućnost i nitko ovdje nema revolucionarni plan da se ona ukine, ali jednom će se na kamenu spoticanja, bilo to pitanje NATO ili slično, ona sama raspasti'', kaže Dodik.

Rekao kako je Republika Srpska u potpunosti odlučna da štiti i jača svoj ustavni poredak i samostalnost, svoj poseban položaj, te da se njezinim građanima vratila vjera, usprkos pritisku međunarodne zajednice i Bošnjaka koji žele da joj smanje autonomiju i ukinu Srpsku.''Mi nismo društvo avanturista, ma koliko vremena i snage trebalo, nastavit ćemo se boriti političkim sredstvima. Uvjereni smo da nijedna autonomija u svijetu ne bi dozvolila sebi da nestane'', ocijenio je Dodik.

Istaknuo je kako se situacija na razini BiH usložila, kao i unutarnji odnosi, ali da je Srpska sada značajno sigurnija u sebe, ekonomska situacija je stabilnija, iako su potrebne investicije, ali u cjelini sve se kreće u pozitivnom pravcu, prenijela je Srna.

Ulazak BiH u NATO nemoguć

Dodik je rekao da se za formiranje Vijeća ministara, koji žele da pretvore u vladu, postavlja dodatni uvjet da se pošalje službeno suglasnost za stupanje u NATO, što su Srbi odbili i ni u kojem slučaju to neće prihvatiti, jer se nikada formiranje zajedničkih institucija nije uvjetovano nečim sličnim.

Naglasio je kako je ulazak BiH u NATO nemoguć, te podsjetio da je Srpska usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, u kojoj je jasno rekla da ne želi biti član NATO-a i da se ne namjerava kretati u tom pravcu, te da neće biti dio tog saveza zbog niza političkih, vojnih, ekonomskih i drugih razloga.

Što se tiče tvrdnji da će se ekonomska situacija poboljšati ulaskom u NATO, Dodik je rekao da vidi šta se događa u Hrvatskoj, Crnoj Gori i drugim zemljama regije koje su ušle u Alijansu.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o vojnim razlozima, NATO je bombardirao Srbe dva puta bez rezolucije UN, što je bila jednostrana i kriminalna akcija NATO-a protiv Srba, koja je nanijela ogromne ljudske i materijalno-tehničke gubitke u Srpskoj i Srbiji.

Nijedan razlog

''Srbi kao narod nemaju nijedan razlog da tu nezakonitu vojnu operaciju amnestiraju stupanjem u NATO. Neka su naši protivnici jaki i utjecajni, a mi mali i slabi, ali naša volja je da ne želimo da im se priključimo. Ne želimo vojnu granicu na Drini'', kaže Dodik.

Rekao je kako Rusija stav Srpske o neutralnosti razumije, ali da od Zapada stiže ultimatum, a pokušavaju i da iskoriste strukturu BiH da nametnu NATO.

Dodik je dodao da je politički razlog zašto Srpska ne želi u NATO taj što od tog članstva ne vidi nikakvu korist, nego gubitak prijatelja, što ne želi.

Ništa dobrog

''Situacija u svijetu na globalnoj razini se usložnjava i već se može razumjeti u kojem pravcu ide. Sada mi ni na koji način ne smijemo izgubiti nijednog od naših partnera'', istaknuo je Dodik.

Rekao kako ništa dobrog nije ispalo od međunarodnog miješanja u stvari u BiH, te dodao da je uvjeren da je i sama BiH, formirana u ovom obliku, kao rezultat Daytonskog sporazuma, bila greška.

''Netko je odlučio da stvori BiH, neku iluzornu državu, koja sa posebnom tvrdoglavošću dokazuje svoju nesposobnost da opstane. To se vidi na primjeru kada s predstavnicima drugih naroda potpisujete sporazum, koji već sljedeći dan ne važi'', dodao je.

Komentirajući izjavu američkog dužnosnika Matthewa Palmera da će se SAD zalagati za integraciju BiH u EU i NATO, Dodik je rekao da je za članstvo BiH u NATO potrebno da on glasa za to, što se neće dogoditi.

''Naravno da to povlači za sobom masu problema'', rekao je Dodik i podsjetio da ga je SAD već stavila na popis nepoželjnih osoba, ali da on nije izabran da se brine o osobnom komforu, nego da štiti srpske nacionalne interese, a sviđa li se nekome u Bruxellesu ili ne, to je pitanje za njih, a ne njega.