Smilje je zavladalo Hercegovinom. Što je s Tomislavgradom? Mnogi njegovi stanovnici vole reći da je Tomislavgrad ono „i", što bi trebalo značiti i Bosna i Hercegovina. Ako je Hercegovina, trend sadnje smilja bi trebalo pokušati i u Tomislavgradu. Upravo to je uradio Ilija Musić, koji je na nagovor svoga prijatelja i poslovnog kolege Zvonimira Mijatovića, koji je i sam uzgajivač smilja (smilje je zasadio na 6-7 duluma zemlje između Ljubuškoga i Posušja, a u Ljubuškom ima i svoje rasadnike), uzorao jednu svoju njivu u blizini Tomislavgrada i posadio oko 500 stabljika.

Njiva se nalazi sjeveroistočno od Tomislavgrada, na jednom od najvjetrovitijih mjesta. Bura nesmiljeno puše, a dašak vjetra se osjeti čak i kada se čini da nigdje drugo ne puše. Ilija kaže da je odlučio upravo na tome mjestu zasaditi smilja, na jednoj eksperimentalnoj parceli, kako bi vidio može li smilje preživjeti hladnu duvanjsku zimu. Ako preživi, zemlje za sadnju smilja je na pretek…

Na sadnji smilja pored Ilije i njegovog hercegovačkoga prijatelja Zvonimira, zatekli smo i Ivana Perića, agronoma i pionira u sadnji novih kultura na Duvanjskom polju. Kažu da je u Hercegovini sadnja smilja uzela toliko maha da skoro više i nema neobrađenih površina. Nadamo se da će Ilijino smilje preživjeti duvanjsku zimu i da će goleme neobrađene površine Duvanjskog polja uskoro biti uzorane i zasađene, bilo smiljem ili nekim drugim kulturama,…, piše Tomislavcity.com.