Vatikan je jučer otpustio svećenika nakon što je javno priznao da je homoseksualac i apelirao na Katoličku crkvu da promijeni stav o ovom pitanju.

Monsinjor Krzystof Charamsa, rođeni Poljak, smijenjen je u Kongregaciji doktrine vjere, gdje je radio od 2003. godine.

Charamsa (43), poljski teolog, rekao je danas za italijanski list “Koriere dela Sera” da je homoseksualac i da ima partnera.

On je kasnije održao konferenciju za novinare sa svojim partnerom, španjolskim državljaninom, i gay aktivistima u restoranu u Rimu. Oni su planirali prosvijede ispred Vatikana, ali je mjesto održavanja skupa kasnije promijenjeno.

Iz Vatikana je priopćeno da njegovo otpuštanje nema veze s komentarima o osobnom životu, ali sam intervjuu i planirani prosvijedi predstavljaju “ozbiljan i neodgovoran čin”, posebno imajući u vidu da se to dogodilo uoči Sinoda biskopa, koji počinje sutra.

“Vrijeme je da Crkva otvori svoje oči u vezi s katolicima homoseksualcima i da uvidi da je rješenje koje im nudi – totalna apstinencija od života u ljubavi – nehumana”, rekao je Charmsa.

Prema učenju Katoličke crkve, homoseksualnost nije grijeh, ali homoseksualni čin jeste.

Papa Franjo je sazvao od 4. do 25. listopada 2015. godine Sinod biskupa cijeloga svijeta u Vatikanu na kome će se razgovarati o obitelji i braku.