Američki kardinal Raymond Leo Burke, jedan od predvodnika konzervativne oporbe papi Franji, smijenjen je u subotu s mjesta pročelnika Vrhovnog suda apostolske signature, najvišeg suda Svete Stolice.

Burke je od 2009. bio pročelnik Vrhovnog suda, a na tom će ga mjestu zamijeniti Francuz Dominique Mamberti, dosadašnji tajnik za odnose s državama. Burkea je Papa imenovao na počasnu dužnost kardinala zaštitnika Malteškog reda.

Kardinal Burke koji je još u prosincu 2013. kritizirao način na koji papa Franjo upravlja Crkvom i njegovu otvorenost prema nekim društvenim pitanjima, izgubio je i mandat u Kongregaciji za biskupe.

Sveti Otac ga je ipak pozvao da sudjeluje na sinodi o obitelji održanoj u listopadu na kojoj se istaknuo odlučnim i otvorenim odbijanjem da Crkva popusti u vezi s osobama u drugom braku i s homoseksualcima.

Koautor knjige objavljene nekoliko dana prije početka sinode u kojoj ističe da "Krist nedvosmisleno zabranjuje rastavu i ponovno vjenčanje", poslije je u pripremnom dokumentu objavljenom tijekom sinode osudio "neprihvatljive izjave o spolnim odnosima izvan braka i između osoba istog spola".

index.hr