Uskok je nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv bivše HNS-ove ministrice kulture Andreje Zlatar Violić koju terete da je zlouporabila položaj i ovlasti podizanjem gotovine i plaćanjem privatnih računa službenom karticom Ministarstva kulture.

Iako je više od 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu Zlatar Violić je, prema tvrdnjama Uskoka, državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila "nepripadnu imovinsku korist".

Uskok je na svojoj internetskoj stranici objavio da okrivljenici, kojoj je naveo samo inicijale i nekadašnju funkciju, stavlja na teret da je od ožujka 2012. do ožujka 2015. protivno Vladinoj odluci koristeći svoje ovlaštenje da kao državni dužnosnik I skupine ima pravo na korištenje poslovnih kreditnih kartica te pravo na korištenje sredstava reprezentacije, poslovne kreditne kartice izdane Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, koristila za svoje privatne potrebe, a na štetu Državnog proračuna.

Tvrde da je za svoje privatne potrebe bivša ministrica podigla nešto više od 146 tisuća kuna koje je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za 4.766 kuna naknade za podizanje te gotovine, javlja HRT.

Osim toga, Uskok tvrdi i da je Zlatar Violić još gotovo 100 tisuća kuna potrošila plaćajući kreditnim karticama i narudžbenicama privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Upravo zbog trošenja službenog novca u privatne svrhe Zlatar Violić je podnijela ostavku u ožujku 2015. Naslijedio ju je zamjenik Berislav Šipuš kojemu je u ožujku ove godine potvrđena optužnica također zbog podizanja gotovine i plaćanja privatnih troškova službenom karticom, čime je državni proračun navodno oštetio za više od 68 tisuća kuna.