Bosna i Hercegovina jutros je zaplovila u mjesec predizborne kampanje. Točno je mjesec dana do održavanja izbora u kojima će građani BiH birati svoje predstavnike, odnosno općinske načelnike, vijećnike, pa i gradonačelnike.

Odlukom SIP-a iz svibnja ove godine, datum kada će građani izaći na glasovanje zakazan je za 2. listopad, a na razini cijele države, dan prije u 7 sati ujutro započinje izborna šutnja.

Do tada, građani BiH ulaze u sasvim novu medijsku dimenziju. Stiže nam mjesec dana političkih obećanja, uvjeravanja, obraćanja, predstavljanja političkih subjekata, verbalnih istupa, nadmudrivanja, pa i neke pomalo opasnije retorike.

No, ukoliko do opasnije retorike dođe, tvrde iz Središnjeg izbornog povjerenstva, kazne će biti i do 200.000 KM. Nedopuštena retorika koja bude vodila ka smjeru nedopuštenog ponašanja, odnosno korištenja nacionalističke retorike koja podiže tenzije među kandidatima,mogla bi dovesti do "udaranja po džepu" izbornih kandidata.

Za lokalne izbore 2016. ovjerene su 103 političke stranke, 171 nezavisni kandidat, 52 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 52 grupe građana, 6 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 6 udruženja građana, 106 koalicija i 17 listi nezavisnih kandidata.

Među njima je i 417 kandidata za općinske načelnike među kojima je samo 26 žena.

Iz SIP-a su još najavili i da je ukupan izbnos novca koji se u kampanji može potrošiti 28 milijuna i 158 tisuća KM za sve političke stranke, te kako bi se trebali vrlo oprezno pozabaviti pravilima koja reguliraju sustav financiranja.

Svako četiri godine građani Bosne i Hervegovine izlaze na lokalne izbore i bore se za bolje sutra svoje zajednice i svojih sumještana. Uspijeva li im?Znaju oni sami.

Politička kampanja službeno je započela na razini cijele države. Osim možda u Mostaru.