Američka znanstvena agencija službeno je objavila vijest da voda na Marsu ne samo da je dostupna, već je ima u velikim količinama - ako se krećete ekvatorijalnim područjem i sa sobom nosite alate za kopanje. Kako je prenio t-portal, najnovija objava iz NASA-e daje nadu mnogim sanjarima koji su razmišljali o kolonizaciji Crvenog planeta, pogotovo uzmemo li u obzir da vodu možemo, pored uobičajenih namjena, koristiti i za proizvodnju raketnog goriva.

Agencija je, naime, naglasila da se sva voda nalazi pod površinom planeta, s time da je okružena debelim slojem smrznutog tla pomiješanog s ledom. Svojevrsne podzemne 'vodene rezerve' otkrivene su zahvaljujući letjelici MRO, odnosno Mars Recoinnassance Orbiteru.

'''One obuhvaćaju osam lokacija gdje se podzemne nakupine leda zbog erozije pojavljuju na površini'', pišu iz NASA-e. Znanstvenici su uvjereni da je novootkriveno nalazište leda nekad davno na površinu stiglo u obliku snijega. Danas ono postoji u obliku ''relativno čistog vodenog leda'' koji je ''okružen s nešto manje od dva metra zacementirane mješavine leda, kamena i prašine''.

Colin Dundas, glavni autor studije i član astrogeološkog odjela Američkog znanstvenog središta za geološka istraživanja naglasio je da ''postoji sloj leda ispod okvirno trećina površine Marsa''. ''Ono što smo uspjeli otkriti zahvaljujući orbiteru je trodimenzionalni presjek koji daje veći uvid nego ikad do sad'', rekao je. Koautor studije Shane Byrne govorio je o potencijalnim scenarijima.

''Astronauti će doslovno moći izaći iz baze noseći kantu i lopatu te sakupiti svu vodu koja im treba'', rekao je. Led će, pored paktične primjene, znanstvnicima omogućiti razotkriti tajnu Marsove prošlosti. ''Ako pokrenete misiju prema jednom od ovih nalazišta, tamo biste mogli otkriti klimatsku povijest Marsa' ',tvrdi NASA-ina znanstvenica Leslie Tamppari. ''Ta otkrića su dio velike priče o pravoj povijesti Marsa. Kako se led taloži? Kada se on povlači?'', dodala je.