Hrvatska policija nije dopustila slovenskom ministru unutarnjih poslova Alešu Hojsu i njegovoj majci da prijeđu granicu u ponedjeljak popodne.  Naime, kako oni nisu udovoljavali uvjetima za ulazak u zemlju, pa su se morali okrenuti na granici i vratiti u Sloveniju. 

Portal 24ur poslali su upit hrvatskoj policiji u kojem su tražili navođenje razloge odbijanja, no granična policija u svojem odgovoru navela je kako Slovenija nije najavila dolazak niti jednog od svojih ministara. Ministar Hojs izjavio je slovenskim medijima kako nije prekršio niti jedan pravilnik već je samo želio sa svojom majkom provjeriti radi li hrvatska policija svoj posao.  

Slovenski i hrvatski državljani smiju prelaziti granicu u izuzetnim slučajevima, kao što je na primjer dolazak i odlazak s posla, pomoć ljudima koja je potrebna skrb i slično. 

Kako neslužbeno doznaje 24u, Hojs je stigao na granični prijelaz s majkom, no policija je ustvrdila kako oni ne ispunjavaju propisane uvjete za prelazak granice. Razlog dolaska ministra i njegove majke je bila nekretnina koju posjeduje Hojsova majka.  

Podsjećamo, slovenski državljani smiju ući u Hrvatsku bez PCR testa u iznimnim slučajevima, ali jedan od njih nije odlazak na svoju nekretninu. Kako nisu imali negativni PCR test, nisu mogli ući u Hrvatsku.  

Slovenski ministar Hojs kasnije je pojasnio kako ga hrvatska granična policija nije spriječila da uđe u Hrvatsku, ali kako nije imao test dobio je mogućnost da uđe u zemlji i testira se u karanteni ili da se pak okrene, što je i učinio.