Slovenska policija prema migrantima postupa zakonito i nikome od njih ne odriče pravo na međunarodnu zaštitu, kazao je u petak u izjavi za medije jedan od čelnika granične policije Peter Skerbiš, reagirajući na optužbe nevladinih organizacija da im uskraćuje pravo da zatraže azil i nasilno ih vraća u Hrvatsku. 

Policija odbacuje tvrdnje da se migrantima koji izraze želju za dobivanjem azila u Sloveniji to ne omogućava i da ih se protiv njihove želje nasilno vraća u Hrvatsku. 

Takve je optužbe policija u prošlosti već ispitivala i utvrdila da nisu točne, a nepravilnosti nisu otkrile niti kontrole pravobraniteljice ljudskih prava i UNHCR-a, ustvrdio je Skerbiš, prenosi Hina. 

Po njegovim se riječima u Hrvatsku vraćaju samo oni koji ne izraze namjeru zatražiti azil, a ostali se vraćaju u Hrvatsku prema pravilima i nakon provedenog postupka. 

Civilna nevladina organizacija InfoKolpa u petak je policiju optužila da po njihovim saznanjima i pričama migranata s kojima su razgovarali policija ne poštuje prava migranata koji prijeđu schengensku granicu i dođu u Sloveniju, nego im "sustavno krši pravo na azilni postupak" i vraća hrvatskoj policiji koja ih, kako tvrde, vraća u BiH i prema njima nasilno postupa. 

Hrvatska se policija čak nad njima "brutalno iživljava", kako je prema navodima slovenskih medija u petak kazao jedan aktivist iz te udruge koja odgovornost za nasilno vraćanje migranata i istragu zahtijeva i protiv nekoliko zadnjih ministara unutarnjih poslova i policijskih čelnika. 

Komentirajući takve navode i zahtjeve da se migrante zbog toga ne bi trebalo vraćati u Hrvatsku temeljem readmisije, Skerbiš je kazao da je Hrvatska članica Europske unije i sigurna država, te da Slovenija od EU-a nije dobila nikakve obavijesti da se u nju ne bi trebali vraćati migranti koji ilegalno prijeđu granicu, a ne zatraže međunarodnu zaštitu u Sloveniji. 

Kako navode slovenski mediji koji se pozivaju na podatke slovenske policije, od 9149 migranata koje je lani privela slovenska policija u Hrvatsku je vraćeno njih 4653, a ilegalni ulasci zadnjih su mjeseci povećani u odnosu na prošlu godinu. 

Ravnateljica slovenske policije u petak je u Rimu sudjelovala na šestom po redu susretu šefova policija Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Nove Makedonije, Moldove, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Italije i Madžarske, na kojemu je uz sudjelovanje predstavnika europskih sigurnosnih agencija i Frontexa bilo riječi i o problemu migracija u Europi. 

Kako je izjavila u razgovoru za medije, sudionike Rimskog foruma je upoznala s porastom ilegalnih migracija u Sloveniji, te rekla da je važno da svaka država provodi učinkovite mjere na svojim granicama, ali da to samo po sebi migracije neće zaustaviti jer je za to potrebna suradnja više država, te da je za rješenje tog problema potrebno dulje vrijeme. 

Ponovila je i želju slovenske vlade da se na slovensko-talijanskoj granici uspostave zajedničke policijske ophodnje kako bi se taj migracijski fenomen bolje nego do sada kontrolirao.